Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.01.2016

Western-waanzin: Serenity

door Jimmy Van der Velde

Je kan deze maand in de zalen terecht voor twee eigenzinnige westerns: The Hateful Eight en The Revenant. Tijd dus voor de eigenzinnige Vertigo-redactieleden om hun Stetson af te stoffen, in het zadel te kruipen en hun favoriete genregenoten te delen!

Tom Rouvrois blijkt een fan van de western-achtige ruimte-avonturen in Serenity (2005) van Joss Whedon.

Sta me toe te starten met te zeggen dat het westerngenre me meestal ijskoud laat. Geef me een spaceshuttle en wat intergalactische knokpartijen en ik ben een blij man, maar aan cowboys en indianen heb ik tot dusver nooit mijn hart verloren. Wie denkt aan westerns, denkt echter niet meteen aan hoogtechnologische ruimteveren en buitenaards gespuis dat stoutmoedige cowboys het vuur aan de gespoorde schenen legt. Maar Joss Whedon veranderde dit beeld met Serenity, het filmische vervolg op zijn cultreeks Firefly.

Met Serenity nam Whedon ons opnieuw mee aan boord van het gelijknamige transportruimteschip, op zoek naar aloude avonturen in het kosmische Wilde Westen. Hoewel vaste ingrediënten als revolverhelden, verleidelijke damsels in distress, knokpartijen in saloons en sensationele bankovervallen netjes de revue passeren, geeft Whedon met zijn buitengewone setting een nieuwe spectaculaire wending aan een genre dat soms wat vastgeroest lijkt in haar eigen conventies.

Bovendien wordt het verhaal nooit overschaduwd door het futuristische aspect en vormt de rusteloze relatie tussen de Alliantie en de bemanning van de Serenity de ruggengraat van een entertainende rasechte cowboyfilm die op een moderne manier ode brengt aan klassiekers uit de hoogdagen van Clint Eastwood en John Wayne. Of je nu kijkt omwille van de schaamteloze popcornwaarde, de geestig scherpe dialogen, de uitgestrekte interplanetaire landschappen of de verdoken maatschappijkritiek: Serenity heeft zijn plaats tussen de beste moderne westerns meer dan verdiend.

 

Klik hier voor de favoriete western van Ruben Nollet.
Klik hier voor de favoriete western van Ewoud Ceulemans.
Klik hier voor de favoriete western van Chris Craps.
Klik hier voor de favoriete western van Ben Van Alboom.
Klik hier voor de favoriete western van Jimmy Van der Velde.

@TomRouvrois