Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.05.2023

War Pony: Belgische Caviar produceert na The Rider opnieuw Amerikaanse arthousetopper (recensie)

door Chris Craps

Riley Keough, kleindochter van Elvis Presley, model en actrice in films als Hold the Dark en Mad Max: Fury Road, heeft met War Pony een interessant regiedebuut gemaakt. Het drama doet een beetje denken aan The Rider, die op dezelfde locatie werd opgenomen en eveneens geproduceerd werd door het Belgische filmbedrijf Caviar.

Keough maakte War Pony samen met Gina Gammell nadat ze contact hadden gelegd met Lakota-Native Americans uit het Pine Ridge-reservaat in South Dakota. Het centrale personage is Bill, een jongeman met twee kinderen bij twee verschillende vrouwen die uit zijn leven zijn verdwenen. Hij probeert elke dag iets anders om aan geld te geraken. Zo beschouwt hij een verdwaalde poedel als het mogelijke begin van een fortuin. Het grote geld lijkt echter daadwerkelijk in zicht wanneer de witte baas van een kalkoenboerderij Bill een lift én een job aanbiedt.

Keough en Gammel schetsen heel waarachtig wat er beweegt onder jongeren in zo’n reservaat en hoe ze op de rand van een witte maatschappij leven die hen nooit een kans zal geven. Hun cultuur lijkt helemaal vervaagd, ook al zijn er momenten dat die plots opduikt in de vorm van een bizon.

Terechte winnaar van de Caméra d’Or-debuutprijs in Cannes vorig jaar!

>>Klap

Hyperrealistisch portret van Native American-jongeren in het Pine Ridge-reservaat onder regie van Riley Keough, Mad Max: Fury Road-actrice en kleindochter van Elvis Presley. In de lijn van The Rider, ook een Amerikaanse productie van het Belgische filmbedrijf Caviar.

Regie Riley Keough en Gina Gammell
Cast Jojo Bapteise Whiting, Ladainian Crazy Thunder, Jesse Schmockel
Speelduur 1u55
Vanaf 10 mei in de bioscoop