Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.05.2023

Renfield: Zelfs Nicolas Cage als Dracula kan deze bloedeloze horrorkomedie amper redden (recensie)

door Chris Craps

Er zat zeker potentieel in Renfield met de meer dan toxische relatie tussen het kevers verorberende titelpersonage en zijn veeleisende baas Dracula. Regisseur Chris McKay heeft echter voor een zeer nadrukkelijke trashsaus gekozen en is er niet in geslaagd om alle vertolkingen op hetzelfde niveau te houden.

Renfield (Nicholas Hoult) is het na al die jaren beu om naar de pijpen van bloedzuiger Dracula (Nicolas Cage) te dansen en sluit zich aan bij een hulpgroep voor mensen die misbruikt worden door hun partner of baas. Ondertussen levert hij de oppervampier gangsters als voedsel aan, maar Dracula eist onschuldigere zielen. Wanneer een gemotiveerde agent (Awkwafina) Renfields pad kruist, lijkt de verlossing van de slaaf in zicht.

Het beste aan Renfield zit in de eerste minuten wanneer McKay op een heel leuke manier footage van Tod Brownings Dracula (1931) gebruikt om de voorgeschiedenis van de relatie tussen de knecht en zijn meester te schetsen. Daarna krijgen we vooral over the top situaties. Die zijn bij momenten best grappig, vooral dan in de scènes tussen Hoult en een zich te pletter amuserende Cage.

Met de introductie van het flauwe misdaadverhaaltje gaat het mis. Die maffiatoestanden passen niet binnen het geheel en voelen – o ironie! – bloedeloos aan. Het vergaat de nevenacteurs al niet veel beter. Awkwafina, toch bekend als komisch talent, komt hier allesbehalve geestig uit de hoek en lijkt weggelopen uit een van die onuitstaanbare Charlie’s Angels-komedies. Ben Schwartz is als zoon van de gangsterbazin dan weer zo irritant dat je een plaspauze wilt inlassen. Het script heeft bovendien last van extreem uitleggerige dialogen en de actiescènes lijken gekopieerd uit slechte B-films.

Fans van horrorkomedies met een hoge body count, emmers rondspattend bloed en cultacteur Nic Cage zullen al die minpunten hoogstwaarschijnlijk negeren en genieten van dit niemendalletje dat niettemin veel beter had kunnen zijn.

>>Klap

Nicolas Cage laat zich helemaal gaan als Dracula in deze horrorkomedie rond de toxische relatie tussen de bloedzuiger en zijn knecht Renfield (Nicholas Hoult). Love at First Bite meets Warm Bodies.

Regie Chris McKay
Cast Nicholas Hoult, Nicolas Cage, Awkwafina
Speelduur 1u33
Vanaf 10 mei in de bioscoop