Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.05.2023

The Quiet Girl: Zeldzaam sterke arthousecinema vol onuitgesproken emoties (recensie)

door Chris Craps

De filmwereld heeft er met Colm Bairéad een nieuw talent bij. In zijn eerste langspeler vertelt de Ierse cineast met weinig woorden, maar veel betekenisvolle beelden een subtiel verhaal over de grote emoties van een kind.

De negenjarige Cáit leeft samen met haar ouders, zussen en broer in een bouwvallige boerderij op het platteland. Niemand schenkt haar ook maar enige aandacht en het meisje – dat niet onterecht het gevoel heeft dat iedereen haar haat – zwijgt vooral. Wanneer haar moeder opnieuw zwanger blijkt te zijn, beslist haar vader om zich voor enkele maanden van Cáit te ontdoen en brengt haar onder bij een ander echtpaar. Haar tijdelijke pleegouders doen Cáit beseffen dat er zoiets bestaat als liefdevolle ouders en dat zij niet de enige is die lijdt.

Bairéad heeft niet alleen oog voor authenticiteit – de dialogen zijn voor tachtig procent in het Gaelic – maar hij weet ook zeer goed waar hij zijn camera moet plaatsen en hoe hij zijn acteurs moet gidsen. Het verhaal zelf kabbelt voort, zonder veel grote verrassingen. Toch ervaar je een enorme spanning omdat de heftige emoties die het meisje voelt nooit uitgesproken worden – behalve dan op één zeer ontroerend moment.

The Quiet Girl is zeldzaam sterke arthousecinema die hopelijk Bairéads doorbraak betekent. Achteraf ben je verbaasd dat je zo onder de indruk bent, want er gebeurt haast niets, behalve achter het uitgestreken, lichtjes droevige gezicht van een stil meisje dat elke situatie gelaten aanvaardt.

>>Klap

De Ierse nieuwkomer Colm Bairéad brengt in deze authentiek aanvoelende karakterstudie de ervaringen van een meisje uit een arme, liefdeloze familie die plots een paar maanden mag logeren bij een ouder koppel zonder kinderen. Een humorloze update van Ken Loach-klassieker Kes.

Regie Colm Bairéad
Cast Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett
Speelduur 1u34
Vanaf 10 mei in de bioscoop

Lees meer over: