Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.09.2014

A Most Wanted Man

door Steven Tuffin

Films met recentelijk overleden acteurs: het blijft een delicaat iets. Vaak zorgt het verlies van de getalenteerde man of vrouw ervoor dat je de matigheid van de film met de mantel der liefde bedekt. Maar er zijn ook uitzonderingen, denk maar aan Heath Ledger wiens acteerprestatie een van de vele verpletterend spetterende elementen van The Dark Knight vormde.

Deze derde langspeler van Anton Corbijn schippert tussen beide categorieën. Enerzijds vertelt de legendarische rockfotograaf het relaas van een Duitse spion die zich vastbijt in een terrorismezaak met een adequate afstandelijkheid. Anderzijds ontbeert het geheel een zeker je ne sais quoi om van een echt straffe spionageprent te spreken.

Dat het eindresultaat toch een bioscoopbezoek waard is, is volledig te danken aan Philip Seymour Hoffman. De enkele maanden terug gestorven Capote-Oscarwinnaar zet het hoofdpersonage zo overtuigend neer dat je hem zelfs dat onnozel Engels-met-een-Duits-accent vergeeft. Dat je ondertussen beseft dat je hem nooit zo’n grote rol zal zien spelen, maakt het allemaal des te aangrijpender.

>>KLAP

Philip Seymour Hoffman schittert in zijn laatste hoofdrol als een stuurse Duitse spion die zich vastbijt in een terrorismekwestie. The American-regisseur Anton Corbijn laat Berlijn van zijn onderkoeldste kant zien in deze beklemmende John Le Carré-bewerking, die herinneringen oproept aan The Constant Gardener.

Regie Anton Corbijn
Cast Philip Seymour Hoffman, Nina Hoss, Rachel McAdams
Speelduur 2u02
Vanaf 17 september in de bioscoop

@Waanzinema