Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.09.2014

3 Coeurs

door Ruben Nollet

Je hart verliezen betekent al te vaak je verstand verliezen. Dat hoef ik waarschijnlijk (hopelijk) aan niemand uit te leggen. In het romantische drama 3 Cœurs raakt onze nationale held Benoît Poelvoorde in ernstige liefdesnesten. Maar heeft hij daar zelf schuld aan? Of moet hij zich buigen voor een macht die sterker is dan hemzelf? Feit is dat hij Charlotte Gainsbourg bij een toevallige ontmoeting zodanig van haar melk brengt met zijn charmes dat ze besluit om haar geliefde te verlaten. Bij het volgende afspraakje loopt het mis, maar omdat ze elkaars naam niet kennen, weet hij niet hoe hij haar moet vinden. Niet veel later begint hij dan maar iets met Chiara Mastroianni, die hij ook toevallig ontmoet had. En dan blijkt toch niet dat ze Gainsbourgs zus is, zeker?

3 Cœurs is een melodrama dat bulkt van de oncontroleerbare emoties en impulsen. Poelvoordes personage werkt dan wel bij de belastingen en zou dus een extreem redelijke man moeten zijn, maar als het op vrouwen aankomt, heeft hij alle moeite om zijn nuchterheid te bewaren. Met een hart als het zijne valt het niet mee om te overleven, stelt regisseur Benoît Jacquot, en dat mogen we letterlijk nemen. De film ziet er geen graten in om bij momenten een loopje te nemen met de waarschijnlijkheid, maar hij speelt zich dan ook af op een terrein waar de logica het niet voor het zeggen heeft. Mooie film, met een ongewone maar treffende hoofdrol voor Poelvoorde.

>>KLAP

Benoît Poelvoorde laat zich van een ongewone kant zien als een man die verscheurd wordt door zijn stiekeme liefde voor twee zussen. Ontroerende Franse film die teruggrijpt naar de klassieke romantische melodrama’s van John M. Stahl en Douglas Sirk.

Regie Benoît Jacquot
Cast Benoît Poelvoorde, Charlotte Gainsbourg, Chiara Mastroianni
Speelduur 1u46
Vanaf 17 september in de bioscoop

@RubenNollet