Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.09.2014

Sin City: A Dame to Kill For

door Steven Tuffin

“Wat is er mis met de tweede Sin City-film?”, is een veelgestelde vraag nadat de prent in de Verenigde Staten meedogenloos uitgespuwd werd door pers én publiek. Het korte antwoord: niets. In de ogen van ondergetekende is deze sequel zelfs net iets beter dan zijn voorganger.

Aan de formule hebben Miller en coregisseur Robert Rodriguez weinig tot niks veranderd. Opnieuw gaat het om een reeks verhalen die zich afspelen in de zondige stad waar stoere spierbundels, sexy stoeipoezen en griezelige gangsters de plak zwaaien. En andermaal gaan ze voor een hypergestileerd zwart-witpalet waarin af en toe een vleugje (bloed)rood opduikt.

Nieuw zijn bepaalde castleden: Joseph Gordon-Levitt en Josh Brolin vervoegen oudgedienden als Mickey Rourke en Bruce Willis. Een andere toevoeging is de digitale 3D, die in tegenstelling tot in zovele andere films weldegelijk voor een meerwaarde zorgt.

Waarom ik deze A Dame to Kill For hoger inschat dan het origineel? De acteerprestaties van bovenvermelde nieuwkomers, Eva Greens op alle gebieden onthullende vertolking van de ultieme femme fatale en het naar mijn gevoel net iets strakkere verteltempo.

>>KLAP

Verraderlijke femmes fatales, brutale booswichten, bloederige knokpartijen en dat allemaal in een hypergestileerd digitaal zwart-witjasje. Veel is er inderdaad niet veranderd aan de formule van het vorige Sin City-filmavontuur. Buiten die extra dosis naakt dan.

Regie Frank Miller & Robert Rodriguez
Cast Josh Brolin, Mickey Rourke, Bruce Willis
Speelduur 1u42
Vanaf 17 september in de bioscoop

@Waanzinema