Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.12.2021

Vertigo-flashback 2021: september

door Vertigo

Na zijn wereldpremière op het filmfestival van Venetië veroverde Denis Villeneuves scifi-epos Dune de box-office in verschillende landen, waaronder België en Frankrijk.

In Venetië won Audrey Diwans L’événement de Gouden Leeuw. Ook Jane Campions The Power of the Dog, Paolo Sorrentino’s È stata la mano di Dio, Pedro Almodóvars Madres paralelas en Maggie Gyllenhaals The Lost Daughter werden warm onthaald en vielen in de prijzen.

Verder gingen op het filmfestival ook najaarsfilms als Paul Schraders The Card Counter, Pablo Larraíns Spencer, Edgar Wrights Last Night in Soho, David Gordon Greens Halloween Kills en Ridley Scotts The Last Duel in première.

Ondertussen pakte het Telluride Film Festival in de VS uit met Reinaldo Marcus Greens King Richard, Mike Mills’ Beginners, Elizabeth Chai Vasarhelyi’s en Jimmy Chins The Rescue en Kenneth Branaghs Belfast.

Later kregen de Belgische films Inexorable van Fabrice du Welz en Dealer van Jeroen Perceval positieve kritieken op respectievelijk het Toronto International Film Festival en Fantastic Fest in Texas.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings maakte het mooie weer aan de Amerikaanse box-office en werd er na drie weken de succesvolste film sinds het begin van de coronacrisis.

Christopher Nolan brak met zijn vaste studio Warner en ging na een biedingsstrijd in zee met Universal voor zijn nieuwe film Oppenheimer, over de uitvinder van de atoombom.

De filmwereld nam afscheid van twee topacteurs, Jean-Paul Belmondo en Michael K. Williams, en Notting Hill-regisseur Roger Mitchell.