Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.12.2020

Vertigo-flashback 2020: november

door Vertigo

Op 3 november vonden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Vooraf riepen verschillende Hollywoodsterren een laatste keer op om te gaan stemmen en toen de resultaten op zich lieten wachten, vroegen ze om geduld uit te oefenen.

Donald Trumps beschuldigingen van verkiezingsvervalsing werden in de filmwereld uitgebreid veroordeeld en Joe Bidens overwinning werd uitbundig gevierd, zowel online als op straat.

In het Verenigd Koninkrijk verloor Johnny Depp zijn rechtszaak tegen de tabloid The Sun, waarin hij werd beticht van partnergeweld tegen zijn ex-vrouw Amber Heard. De rechter oordeelde dat Depp terecht als een ‘wife beater‘ werd bestempeld.

Bijgevolg moest Depp opstappen als Gellert Grindelwald in de Fantastic Beasts-threequel. Hoewel hij slechts één scène had gedraaid, kreeg hij zijn volledige loon.

Ondanks een petitie van fans om hem terug te vragen werd Depp vervangen door Mads Mikkelsen. Tegelijkertijd werd er een petitie gestart om Heard te laten ontslaan als Mera in de Aquaman-sequel, maar ook die mocht niet baten.

Het overlijden van VRT-filmjournalist Ward Verrijcken maakte in november heel wat emoties los in de Vlaamse en de internationale filmwereld. Onder meer Jessica Chastain bracht een laatste groet aan Verrijcken.

Later in de maand overleed Darth Vader-acteur David Prowse aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werd uitgebreid herdacht door zijn Star Wars-collega’s.

De Britse regisseurs Mike Leigh, Ken Loach en de Vlaamse actrice Ikram Aoulad schaarden zich achter de Justice for Mawda-beweging, naar aanleiding van het proces tegen de politieagent die de 2-jarige vluchtelinge Mawda doodschoot nabij Mons.

Ook Matthias Schoenaerts kaartte onrecht aan. Hij maakte namelijk twee muurschilderingen: één om de Belgische gevangenen te steunen en één om het Belgische koloniaal verleden aan te klagen.