Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.11.2020

Arthouse-icoon Ken Loach & Vlaamse actrice Ikram Aoulad steunen Justice for Mawda-campagne

door Vertigo

Net zoals Mike Leigh heeft ook de Britse regisseur Ken Loach (The Wind That Shakes the Barley, I, Daniel Blake) en oproep gedaan voor gerechtigheid in de zaak rond de tweejarige vluchtelinge Mawda, die in mei 2018 door de Belgische politie werd doodgeschoten tijdens een achtervolging.

“In welke omstandigheden is het gerechtvaardigd om een busje vol vluchtelingen onder vuur te nemen?” zegt Loach in een filmpje op Instagram naar aanleiding van de Justice for Mawda-campagne op sociale media.

“Deze mensen vluchten doorheen Europa voor terreur en vrezen voor hun leven,” vervolgt hij. “Je kan je geen armere, kwetsbaardere en meer bedreigde mensen inbeelden. Elk leven is evenveel waard en deze zaak mag niet in de doofdpot worden gestopt.”

“Dit is een boodschap van solidariteit met Mawda, haar familie en iedereen die zichzelf in gevaar brengt om een dreiging te ontvluchten die sommigen onder ons zich amper kunnen voorstellen.”

Ook de Vlaamse actrice Ikram Aoulad (Het tweede gelaat) steunt Justice for Mawda en benadrukt in een filmpje dat Mawda’s ouders haar niet mochten vergezellen naar het hospitaal waar ze overleed, maar twee dagen in de cel zaten en daarna het land werden uitgezet. “We eisen gerechtigheid en een eerlijk proces,” zegt ze.

Met deze en andere filmpjes van muzikanten zoals Roger Waters (Pink Floyd) en Thurston Moore (Sonic Youth) wil Justice for Mawda, een initiatief van een aantal verongelijkte burgers, bewustzijn creëren rond de rechtszaak tegen de politieagent die Mawda heeft doodgeschoten.

Hij staat binnenkort terecht voor onvrijwillige doodslag, wat volgens Justice for Mawda, de ouders van het meisje en hun advocaten niet overeenstemt met de feiten. Bovendien probeerde het parket van Bergen de zaak aanvankelijk te verdoezelen.

Volgens Sarah El Massaoudi van Justice for Mawda draait de rechtszaak ook rond algemenere problemen als politiegeweld en racisme. “Zou een politieagent ook het vuur openen op een bestelwagen vol witte middenklassers?” zegt ze in De Morgen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par @justice4mawda

Bron: De Morgen

Lees meer over: