Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.12.2020

Vertigo-flashback 2020: februari

door Vertigo

In februari schreef Bong Joon Ho’s Parasite geschiedenis door als eerste niet-Engelstalige kandidaat de Oscar voor Beste Film in de wacht te slepen. Parasite won ook Beste Internationale Film, Beste Regisseur en Beste Scenario.

De reacties uit Hollywood en Bongs thuisland Zuid-Korea waren uitzinnig en de regisseur zou er later als een held worden onthaald. In de Verenigde Staten kreeg Parasite dan weer een boost aan de box-office en op video-on-demand.

Daarentegen eindigden de Césars dit jaar in mineur. De organisatie achter het Franse equivalent van de Oscars kwam onder vuur te liggen door haar eigen leden nadat J’accuse van de voor seksueel misbruik veroordeelde Roman Polanski twaalf nominaties kreeg.

Vervolgens kondigde de voltallige Raad van Bestuur zijn ontslag aan. Toen Polanski uiteindelijk de César voor Beste Regisseur won, verlieten Portrait de la jeune fille en feu-regisseuse Céline Sciamma en -actrices Adèle Haenel en Noémie Merlant meteen de zaal.

Ondertussen werd er in Hollywood triomfantelijk gereageerd op de veroordeling van Harvey Weinstein voor seksueel misbruik en verkrachting. Weinstein hield zelf zijn onschuld vol en kreeg drieëntwintig jaar cel.

De gevolgen van de #MeToo-beweging lieten zich ook voelen bij het overlijden van Hollywoodlegende Kirk Douglas. Kort na zijn dood deden de beschuldigingen dat Douglas actrice Natalie Wood verkrachtte namelijk opnieuw de kop op.

In China werden alle film- en tv-producties, waaronder een reeks van Wong Kar-Wai, stilgelegd door het coronavirus. Ook de Chinese premières van No Time to Die en Mulan werden afgelast.

Het coronavirus maakte ook zijn oversteek naar Italië, waardoor de opnames van Mission: Impossible 7 in Venetië werden opgeschort.