Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.02.2020

Césars nu ook onder vuur door eigen leden

door Vertigo

De Césars aka de Franse Oscars kwamen dit jaar onder vuur te liggen omdat J’accuse van de voor seksueel misbruik veroordeelde regisseur Roman Polanski twaalf nominatief kreeg. Bijgevolg hebben ruim vierhonderd leden van de Académie des arts et techniques du cinéma, de organisatie achter de Césars, een open brief ondertekend om drastische veranderingen door te voeren.

Ze eisen onder meer inspraak in het leiderschap van de Académie. Momenteel wordt de raad van bestuur namelijk aangesteld door de onverkozen Association pour la promotion du cinéma.”Buiten het recht om te stemmen op de Césars hebben de leden van de Acédemie niks te zeggen over het leiderschap of de jaarlijkse Césarceremonie,” staat te lezen in de brief.

Eerder kwam de Académie al onder vuur te liggen nadat regisseuses Claire Denis en Virginie Despentes geweerd werden van het dîner des révélations waarbij jonge talenten centraal staan en een ervaren sponsor mogen uitnodigen.

Académie-voorzitter Alain Terzain verontschuldigde zich en beloofde drie uur voor het publiceren van de open brief nog dat er 700 tot 800 vrouwelijke filmprofessionals worden toegevoegd aan het ledenbestand plus twaalf gekwalificeerde vrouwen aan de raad van bestuur.

Dat lijkt nu een tevergeefse poging geweest te zijn om de gemoederen te bedaren. De Césars worden uitgereikt op vrijdag 28 februari.

Bron: IndieWire

Lees meer over: