Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.12.2019

Vertigo-flashback 2019: mei

door Vertigo

In mei schreef Bong Joon-ho geschiedenis door met Parasite als eerste Zuid-Koreaanse regisseur de Gouden Palm te winnen op het filmfestival van Cannes. Naast de jury onder leiding van Alejandro González Iñárritu was ook de pers zwaar onder de indruk.

Verder ontstond er ophef rond de uitreiking van de ere-Gouden Palm aan de Franse acteur Alain Delon. Hij deed in het verleden vrouwonvriendelijke, homofobe en extreemrechtse uitspraken, maar kreeg de steun van Cannes-directeur Thierry Frémaux.

Quentin Tarantino kwam dan weer in opspraak voor het beperkte aandeel van Margot Robbie in Once Upon a Time in Hollywood en omdat hij Roman Polanski, de echtgenoot van Robbie’s personage Sharon Tate, niet op voorhand had geraadpleegd.

Ook Roman Polanski’s J’accuse werd vertoond in Cannes, maar vond na afloop geen Amerikaanse distributeur. A Rainy Day in New York van Woody Allen, die net als Polanski wordt beschuldigd van seksueel misbruik, verscheen eveneens niet in de VS.

In Hollywood zorgde de aanstelling van Game of Thrones-showrunners David Benioff en D.B. Weiss als scenaristen en producenten van de volgende Star Wars-film voor controverse. Het laatste seizoen van de reeks werd namelijk door sommigen slecht onthaald.

Elders in a galaxy far, far away werd afscheid genomen van Peter Mayhew. De Chewbacca-acteur overleed op 74-jarige leeftijd en verschillende Star Wars-sterren brachten een laatste groet aan hun collega, waaronder Han Solo-acteur Harrison Ford.

Ondertussen kwam er kritiek op de eerste Sonic the Hedgehogtrailer waardoor besloten werd om het hoofdpersonage een make-over te geven en de release van de film uit te stellen naar 2020.

De 25e James Bond-film kwam dan weer in het gedrang toen hoofdrolspeler Daniel Craig een blessure opliep en verschillende weken buiten strijd was.

Tot slot keerde Hollywood zich massaal tegen een omstreden abortuswet in de Amerikaanse staat Georgia en dreigden grote regisseurs als J.J. Abrams en Jordan Peele en grote studio’s als Netflix, Disney, Warner Bros. en Universal om er niet meer te gaan filmen.