Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.05.2019

Bong Joon-ho reageert op historische Gouden Palm-overwinning in Cannes

door Vertigo

Bong Joon-ho (The Host, Okja) heeft als eerste Koreaanse cineast de Gouden Palm gewonnen. De regisseur was verrast en heel opgetogen met de award.

“In 2006 ben ik gaan kijken naar een retrospectieve van de Zuid-Koreaanse cineast Kim Ki-young in Frankrijk,” zei Bong tijdens de persconferentie achteraf. “Ik was verrast en onder de indruk dat zoveel Fransen fan waren van zijn films.”

“Vandaag heb ik de Gouden Palm gewonnen,” vervolgde hij, “maar er is veel Koreaans talent dat hem zou kunnen winnen. Ik zou graag meer retrospectieves organiseren van geweldige Koreaanse regisseurs. Misschien krijg ik na vandaag de kans om mensen overal ter wereld over Koreaanse cinema te leren.”

Bong onthulde dat hij zich voor Parasite niet alleen liet inspireren door The Housemaid van Kim Ki-young, maar ook door het oeuvre van Alfred Hitchcock. Daarnaast reageerde hij ook op één scène in Parasite waarin de draak wordt gestoken met Noord-Koreaanse tv-gezichten. Volgens Bong was dat geen uithaal naar zijn noorderburen.

“Integendeel,” zei hij, “het was gewoon een grap.” Ook een scène met een bunker zou onschuldig zijn en niet naar de nucleaire dreiging van Noord-Korea verwijzen. “Veel Zuid-Koreaanse komieken maken sketches over deze onderwerpen. Ik denk zelfs dat Noord-Koreanen er op een dag mee zullen kunnen lachen.”

Bron: IndieWire