Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.12.2019

Vertigo-flashback 2019: augustus

door Vertigo

In augustus zorgden schietpartijen in het Amerikaanse El Paso en Dayton voor verontwaardiging bij verschillende filmsterren. Volgens president Donald Trump lag de schuld echter bij Hollywood zelf.

Bijgevolg werd de marketingcampagne van de Blumhouse-thriller The Hunt, waarin jacht gemaakt wordt op mensen, stilgelegd. Later werd de bioscooprelease zelfs voor onbepaalde tijd uitgesteld. Mogelijk speelden er ook andere factoren mee.

De presentatie van Marvel Studios op de Disney-expo D23 werd overschaduwd door de tijdelijke exit van Spider-Man uit het MCU. Disney wilde zijn oorspronkelijke overeenkomst met Sony herbekijken, maar de twee partijen raakten het niet met elkaar eens.

Sony reageerde teleurgesteld, net als Iron Man-regisseur Jon Favreau en tal van andere Marvel-gezichten. Ondertussen vochten Disney en Sony om Spider-Man: Homecoming– en Spider-Man: Far From Home-regisseur Jon Watts in de scheiding.

Op het filmfestival van Venetië stelde regisseur en jurylid Jennifer Kent het gebrek aan films van vrouwelijke regisseurs in de officiële competitie aan de kaak. Ze liet later verstek gaan en werd vervangen door Mary Herron.

Juryvoorzitter Lucrecia Martel had dan weer gemengde gevoelens bij de deelname van Roman Polanski’s J’accuse. Dat schoot de producent van de film in het verkeerde keelgat en de van seksueel misbruikte regisseur sprak zelf over een heksenjacht.