Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.12.2018

Vertigo-flashback 2018: maart

door Vertigo

Maart was Oscar-maand en The Shape of Water ging met de meeste beeldjes aan de haal. De fantasyprent won niet alleen beste film, maar leverde Guillermo del Toro ook de Academy Award voor beste regisseur op. Daarnaast verzilverde hij ook beste production design en beste soundtrack voor de score van Alexandre Desplat.

De acteerprijzen gingen naar Gary Oldman (Darkest Hour), Allison Janney (I, Tonya) en Three Billboards Outside Ebbing Missouri-duo Frances McDormand en Sam Rockwell.

McDormand pleitte in haar ontvangstspeech voor inclusion riders, waarmee acteurs in hun contract diversiteit en gelijkheid op vlak van cast en crew afdwingen. Michael B. Jordan en Good Will Huntingduo Ben Affleck en Matt Damon volgden haar advies alvast op.

In dezelfde maand werden ook de Vertigo Awards uitgereikt waar Christopher Nolans Dunkirk als beste film van 2017 uit de bus kwam en Fien Trochs Home als beste Vlaamse film. Nolan won ook beste regisseur en La La Land-duo Ryan Gosling en Emma Stone gingen met de acteerprijzen lopen.

Pulp Fiction werd bekroond tot beste film ooit en Rundskop tot beste Vlaamse film ooit. Steven Spielberg sleepte beste regisseur aller tijden in de wacht. Tenslotte wonnen Leonardo DiCaprio en Meryl Steep in de categorie voor beste acteur en actrice ooit.

In Cannes voerde festivaldirecteur Thierry Frémaux een nieuwe regel in, waardoor films zonder release in de Franse bioscopen niet meer mochten meedingen naar de Gouden Palm. Concreet kwam het er op neer dat Netflix een hak werd gezet, wat later zou uitdraaien op een regelrechte vete.