Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.03.2018

Diversiteit en gelijkheid boven in vurige Oscar-ontvangstspeeches

door Vertigo

De Oscarceremonie is altijd goed voor enkele opvallende speeches. Dit jaar stal Frances McDormand de show nadat ze de Oscar voor Beste Actrice in ontvangst nam. Tijdens haar vurig pleidooi voor meer gendergelijkheid vroeg ze haar vrouwelijke mede-genomineerden in de zaal om recht te staan. Zo werd het ook pijnlijk duidelijk hoe weinig vrouwen er eigenlijk genomineerd waren voor een Oscar.

“Ik heb twee woorden voor jullie vanavond: inclusion rider,” besloot de actrice. “Acteurs kunnen dat in hun contract laten opnemen om ervoor te zorgen dat er bij de aanwerving van cast en crew gelijkheid is op gebied van ras en gender. Er zijn miljarden redenen om dit te steunen. Voor wie er zelf geen kan bedenken, hier is er één: het zal films beter maken.”

Guillermo del Toro mocht twee keer een beeldje in ontvangst nemen: voor Beste Regisseur en Beste Film. Hij haalde zijn Mexicaanse achtergrond aan en pleitte ook voor meer diversiteit: “Het beste wat onze industrie doet, is de lijnen in het zand uitvegen. We moeten dat blijven doen, zeker nu de wereld probeert om ze dieper uit te graven.”

“Ik groeide op in Mexico en dacht dat dit nooit zou gebeuren. Toch gebeurde het,” vertelde de regisseur later. Hij moedigde filmmakers ook aan om met het fantasygenre verhalen over de echte wereld te vertellen: “Dit is een deur, trap ze open.”

Ook Lee Unkrich en Darla K. Anderson, de regisseurs van de animatiefilm Coco, benadrukten het belang van diversiteit: “Met Coco hebben we een stap proberen te zetten naar een wereld waarin alle kinderen filmpersonages kunnen zien die op hun lijken. Gemarginaliseerde mensen verdienen het gevoel te krijgen dat ze erbij horen. Vertegenwoordiging is belangrijk.”

Jordan Peele won met Get Out als eerste Afro-Amerikaan ooit een Oscar voor Beste Originele Scenario. Zijn baanbrekend werk ging echter gepaard met grote twijfels: “Ik ben wel twintig keer gestopt met het schrijven van dit script omdat ik dacht dat het onmogelijk was. Ik dacht dat het niet zou werken en dat niemand deze film zou willen maken. Maar ik begon er ook telkens opnieuw aan. Ik wist dat als iemand mij hem liet maken, mensen hem zouden willen zien.”

Hij bedankte dan ook de horrorfans die zijn film gingen bekijken: “Iedereen die een ticket kocht of tegen anderen zeiden dat ze dat moesten doen, bedankt. Ik hou van jullie geschreeuw in de bioscoop en jullie geroep naar het scherm.”

Bron: USA Today