Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.10.2021

Un monde is Belgische inzending Oscars 2022

door Steven Tuffin

Deze ochtend kwam de nationale jury samen, die moest beslissen welke film België zal vertegenwoordigen op de Oscars 2022. Ze kozen unaniem voor Un monde, geregisseerd door Laura Wandel.

Zoals ieder jaar stuurt elk land in de categorie Beste Internationale Film (vroeger Beste Buitenlandse Film) zijn selectie door naar de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences (AMPAS).

De film die België gaat vertegenwoordigen wordt verkozen door een nationale commissie, die evenwaardig samengesteld is met leden van de Vlaamse Gemeenschap en leden van de Waalse-Brusselse Federatie.

Deze audities en deliberaties vonden op 21 oktober plaats. Met unanimiteit werd door de jury Un monde van Laura Wandel verkozen als inzending, die België zal vertegenwoordigen op de belangrijkste Amerikaanse ceremonie van de filmindustrie.

Un monde is het regiedebuut van de jonge Brusselse Laura Wandel. De film kende zijn eerste wereldpremière op het filmfestival van Cannes in de selectie Un Certain Regard, waar hij bekroond werd met de FIPRESCI-prijs.

Sindsdien gaat het de film voor de wind met selecties op menig festival, waaronder dat van San Sebastian, El Gouna, Hamburg en Sarajevo. Recentelijk werd ook bekendgemaakt dat de film op het BFI London Film Festival de prijs voor het Beste Debuut in de wacht sleepte, een prijs die eerder ook werd gewonnen door onder meer Girl van Lukas Dhont.

De film is tevens ook genomineerd in de categorie European Discovery op de European Film Awards. Ondertussen is de film verkocht aan een vijftiental landen waaronder de Verenigde Staten.

Het is nog even wachten tot februari om de lijst van alle genomineerde films te kennen. De 94e ceremonie van de Oscars vindt plaats op 27 maart 2022 in het Dolby Theatre van Los Angeles.

“Ik ben ontzettend trots dat Un monde werd verkozen als Belgische inzending voor de Oscars,” reageert een bijzonder opgetogen Wandel. “Deze selectie is voor mij des te belangrijker omdat de film volledig geproduceerd en gerealiseerd werd in België, met een honderd procent Vlaamse en Franstalige productie en filmcrew.”

Un monde is geschreven en geregisseerd door Wandel. Het jong talent Maya Vanderbeque vertolkt de rol van Nora en Günter Duret neemt de rol van Nora’s broer Abel op zich. Daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Karim Leklou (Nora en Abels vader) en Laura Verlinden.

De film is een honderd procent Belgische productie met als hoofdproducent Dragons Films en coproducent het Gentse productiehuis Lunanime. De film kwam tot stand met steun van Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Wallimage, VOO & BeTV, Lumière Invest & Tax Shelter van de Belgische Overheid.

De internationale sales is in handen van Indiesales en Lumière verdeelt de film in de Benelux. In Frankrijk wordt de film verdeeld door Tandem en in de USA door Film Movement.

Un monde is sinds 20 oktober uit in de bioscoop. In Nederland komt de film uit op 25 november, Frankrijk volgt op 5 januari 2022.