Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.07.2014

Transcendence

door Steven Tuffin

‘Afgekraakt en afgevoerd in de Verenigde Staten’: het is het soort label dat mijn belangstelling altijd alleen maar doet toenemen. Maar ook de kaarten op tafel leken alleen maar beloftevol. Het regiedebuut van Wally Pfister, de cameraman die samen met Christopher Nolan een resem puike plaatjes op het witte doek had getoverd. Hollywoodtopper Johnny Depp die voor de verandering eens niet verkleed gaat als een potsierlijke piraat of een idiote indiaan. En een scifi-premisse die je brein niet onmiddellijk belachelijk maakt.

Toegegeven, het eindresultaat is zeker niet het beste ooit. Daarvoor is het ritme net iets te meanderend en de geloofwaardigheid soms te ver zoek. Toch serveert Pfister en co. een genreprent zoals je die niet vaak (meer) tegenkomt.

De first-time director gaat voor een droomachtige aanpak die perfect past bij het verhaal van twee verliefde wetenschappers die de wereld willen verbeteren maar deze waarschijnlijk zullen vernietigen. Depp speelt de pannen van het dak als een knorrige artificiële intelligentie-onderzoeker die zichzelf laat uploaden in een krachtige computer nadat hij geraakt is door een radioactieve kogel. En het scenario van debutant Jack Paglen straalt een gevoeligheid uit die dichter aanleunt bij de films van Terrence Malick dan die van Steven Spielberg.

Ook de rest van de cast – onder meer Rebecca Hall, Morgan Freeman en Paul Bettany – staan hun mannetje. De computereffecten ademen iets poëtisch uit. Depp weet zelfs off screen te overtuigen. Tijdens de actiesequenties wordt voor een allesbehalve voorspelbare route gekozen. En de finale zal velen verbaasd de zaal doen verlaten.

>>KLAP

Liefhebbers van intelligente genrecinema zullen deze gevoelige sciencefictionprent zeker kunnen smaken. Een mix van de poëzie van Terrence Malick en de B-pret van John Carpenter.

Regie Wally Pfister
Cast Johnny Depp, Rebecca Hall, Morgan Freeman
Speelduur 1u59
Vanaf 2 juli in de bioscoop

 @Waanzinema