Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.07.2014

Jong Australisch

door Ruben Nollet

Tracks, Maps to the Stars, The Double: deze zomer lijkt het alsof de amper 24-jarige Mia Wasikowska de filmwereld helemaal veroverd heeft. En dan zit ze binnenkort ook nog eens in Crimson Peak, de nieuwe spookhuisprent van Guillermo del Toro. Wasikowska is echter niet het enige jonge Australische talent dat in Hollywood op de poort klopt. Een overzicht!

Jai Courtney (28)

Toen Jai Courtney de zoon van Bruce Willis mocht spelen in A Good Day to Die Hard, hadden weinig mensen van hem gehoord, ook al was hij daarvoor al te zien in Spartacus: Blood and Sand en Jack Reacher. De acteur heeft het tempo sindsdien niet meer laten zakken. In I, Frankenstein was hij de leider van de engelen, in Divergent de leider van Dauntless, een rol die hij in het vervolg Insurgent zal hernemen. Daarnaast zal hij geregisseerd worden door Angelina Jolie  in Unbroken (zie ook Alex Russell) en wordt hij de nieuwe verzetsstrijder Kyle Reese in Terminator: Genesis.

https://www.youtube.com/watch?v=61UqRmDjwgc

 

Rebel Wilson (28)

Rebel Wilson is een verschijning die je niet snel vergeet en niet alleen vanwege haar volslanke profiel. Behalve actrice is ze ook schrijver en stand-upcomedian, en sinds Pitch Perfect weten we dat ze ook een aardig potje kan zingen. Haar grootste bron van inkomsten blijven vooralsnog komedies van de meer ondeugende soort zoals Bridesmaids en Bacholerette. Haar stemmenwerk voor de derde Kung Fu Panda is al ingeblikt, haar eerstvolgende live-action-films zijn sequels op Night at the Museum en — hoe kan het anders? — Pitch Perfect.

 

Teresa Palmer (28)

Noem haar gerust de blonde Kristen Stewart. Ze lijken op elkaar en ze durven allebei al eens pijnlijk mislukte fantasy — in haar geval I Am Number Four en The Sorcerer’s Apprentice — op hun cv zetten. In de romantische zombiekomedie Warm Bodies liet Palmer echter zien dat ze ook een (min of meer) deftig verhaal herkent. De toekomst oogt zeker fraai, met onder meer projecten van Terrence Malick (Knight of Cups) en John Hillcoat (het misdaaddrama Triple Nine) op het programma.

https://www.youtube.com/watch?v=PGQ-8jwCMBU

 

Alex Russell (26)

Met zijn aandeel als slechterik in de remake van Carrie, als buitenaardse speurder in The Host en als nozem in de onnozele haaienhorror Bait zal Alex Russell waarschijnlijk zelf ook niet hoog oplopen. Maar in het uitstekende Chronicle was hij wel degene die bij zijn verstand bleef toen hij samen met twee vrienden bovennatuurlijke gaven kreeg. Hij blijft bovendien regelmatig aan de slag en zit binnenkort in Unbroken, een film van Angelina Jolie.

https://www.youtube.com/watch?v=Ug6EpDnzQlo

 

Kodi Smit-McPhee (18)

Met zijn 18 lentes is hij de jongste van de bende maar zijn palmares liegt er niet om. Op zijn tiende was hij al volop aan de slag, op zijn elfde maakte hij indruk als Eric Bana’s zoontje in het familiedrama Romulus, My Father. In 2009 ontdekte de hele wereld hem toen hij samen met Viggo Mortensen langs The Road zwierf. Daarna volgden nog onder meer Let Me In (de remake van Let the Right One In) en The Congress, waarin hij Robin Wright als moeder kreeg. Eind deze maand zien we hem terug in Dawn of the Planet of the Apes.

 

@RubenNollet