Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.09.2022

Three Thousand Years of Longing: Van Mad Max naar Mad Duizend-en-een-nacht

door Chris Craps

De eenzame academica Alithea (Tilda Swinton) koopt in Istanboel een antieke fles. Voor ze het goed en wel beseft, staat er voor haar een enorme djinn (Idris Elba) die haar drie wensen gunt. Alithea vertrouwt het zaakje echter niet en daarom besluit de djinn drie verhalen te vertellen over hoe hij in de fles belandde.

George Miller gooit het na het bikkelharde Mad Max: Fury Road over een compleet andere boeg: Three Thousand years of Longing  is een weemoedig en tragikomisch CGI-sprookje gebaseerd op The Djinn in the Nightingales’ Eye van de Britse schrijfster A.S. Byatt. De film lijkt aanvankelijk een filosofische conversatie tussen de twee protagonisten te worden, maar al snel wordt het kaderverhaal verdrongen door Duizend-en-een-nacht-achtige verhalen die grotendeels steunen op schilderachtige computereffectien.

Millers film is intelligenter, amusanter en minder pretentieus dan de gemiddelde fantasyproducties uit Hollywood. Alleen valt het CGI-werk iets te veel op en kun je Millers stijl niet echt indrukwekkend noemen, hoe hard hij ook moeite doet om te imponeren. Het lijkt wel of hij zich wilde meten met superstilist Tarsem Singh die in 2006 met The Fall een sprookje in dezelfde flamboyante stijl regisseerde. Miller kan echter niet op tegen dat natuurtalent, maar is wel een betere verteller, wat dez film enigszins rechthoudt. 

En toch… Miller mag dan als cineast enorm veelzijdig zijn en met evenveel enthousiasme van een sprookje (The Witches of Eastwick) over een melodrama (Lorenzo’s Oil) naar een animatiefilm (Happy Feet) springen, hij overtreft zichzelf enkel en alleen wanneer hij nihilistisch actie (de Mad Max-franchise) op het witte doek laat exploderen. Kinetisch energie, een apocalyptisch sfeertje, mythische antihelden en morbide humor zijn altijd de zaken geweest waarin hij echt uitblonk. Die ga je hier echter niet vinden. 

>>Klap

George ‘Mad Max’ Miller transformeerde een kortverhaal van A. S. Byatt over een eenzame vrouw die toevallig een djinn uit een fles bevrijdt tot een visueel spektakel. In het verlengde van The Fall van Tarsem Singh.

Regie George Miller
Cast Tilda Swinton, Idris Elba, Megan Gale
Speelduur 1u48
Vanaf 14 september in de bioscoop