Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.09.2022

Speak No Evil: Nederlandse terreur zorgt voor een van de beste horrorfilms van het jaar

door Chris Craps

Na het bekijken van de horrorprent Speak No Evil heb je even geen zin om nog bij Nederlanders op bezoek te gaan. De film kruipt immers onder je huid en toont de vlotheid, openhartigheid en ongeneerdheid van onze noorderburen als een masker dat de puurste horror verbergt. Dit moet je uiteraard niet al te ernstig nemen, want Speak No Evil wil ook wel een zwarte komedie zijn.

Je ziet van ver aankomen dat een Deens koppel met een leuke dochter zich in de problemen zal werken. Het gezin is immers te aardig voor anderen. Op vakantie ontmoeten ze een koppel uit Nederland, dat veel vlotter in de omgang is en minder inhibities heeft. De Denen snakken naar zo’n vrienden en aanvaarden dan ook de uitnodiging van de Nederlanders om te komen logeren. Al gauw merken ze echter dat het gastgezin zich heel wat permitteert. De Denen willen echter alle conflicten vermijden en werken zich zo in een penibele situatie.

De schets van hoe de naïeve Denen hun tolerantiegrens almaar verleggen, is ronduit hilarisch en dat verhoogt ook de spanning – vooral wanneer de psychologische pesterijen evolueren naar pure terreur. Het lijkt wel of Speak No Evil begint als een Ruben Östlund-satire die gaandeweg transformeert in een Ari Aster-gruwelprent.  

Regisseur Christian Tafdrup raakt zeker een gevoelige snaar wanneer hij stelt dat heel wat moderne Europese gezinnen zo beschaafd zijn geworden en in een cocon leven dat ze blind zijn voor de gruwel die om de hoek loert. Het is dat maatschappijkritische element in combinatie met de meedogenloosheid van het verhaal dat van Speak No Evil een van de beste horrorfilms van het jaar maakt.

>>Klap

Een Nederlandse familie nodigt een Deens gezin uit en test de tolerantiedrempel van haar gasten. Meedogenloze horror van Deense makelij die een perfecte double bill zou vormen met Paul Schraders The Comfort of Strangers.

Regie Christian Tafdrup
Cast Morten Burian, Fedja van Huêt, Karina Smulders
Speelduur 1u38
Vanaf 14 september in de bioscoop

Lees meer over: