Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.09.2022

Recensie-telex: Fall & See How They Run

door Chris Craps

Fall

Twee jonge vrouwen beklimmen een enorme televisiemast die zo roestig is dat hun daad op een gecamoufleerde zelfmoordpoging lijkt. Dan komen ze op grote hoogte vast te zitten.

Hoogtevreesthrillers slagen in hun opzet als ze heel realistisch en dramatisch sterk zijn. Fall mag dan heel wat clichés bevatten, de Britse regisseur Scott Mann filmde de beklimming zonder CGI en met doeltreffende lenzen. Zelfs de eerste stappen op de ladder van de toren bezorgen je al rillingen, zeker in combinatie met het gekreun van het aangetast ijzer.

Resultaat: 90 minuten duizelen en het gevoel dat je zelf in de diepte zou kunnen storten. 

Regie Scott Mann
Cast Grace Caroline Currey, Virginia Gardner, Jeffrey Dean Morgan
Speelduur 1u47
Vanaf 14 september in de bioscoop


See How They Run

Knives Out van Rian Johnson heeft de whodunit nieuw leven ingeblazen. Zonder die film zou See How They Run er nooit geweest zijn, want vijf jaar geleden leek het genre nog zo dood als een pier. Deze zwarte komedie is geïnspireerd op de moeder aller whodunits: The Mousetrap, het beroemde toneelstuk van Agatha Christie dat al decennialang loopt in Londen.

Ergens in de jaren vijftig gaat een arrogante regisseur uit Hollywood een bekend stuk – dat hij vreselijk oubollig vindt – verfilmen, maar dan wordt hij vermoord. Een uitgebluste maar vastberaden inspecteur (Sam Rockwell) bijt zich vast in de zaak. 

Het scenario speelt vooral met wat je niet mag doen binnen het whodunit-genre – om dan het tegenovergestelde te doen. Bepaalde aspecten uit The Mousetrap worden bekritiseerd, andere elementen worden in de bloemetjes gezet. Het vergezochte van Knives Out wordt vermeden, in de plaats wordt liefdevolle parodie omarmd.

Leuk amusement, waarin vooral Adrien Brody en Saoirse Ronan de show stelen.

Regie Tom George
Cast Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Adrien Brody
Speelduur 1u38
Vanaf 14 september in de bioscoop

Lees meer over: