Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.11.2021

The Worst Person in The World: lachen en huilen met de millennialblues van Joachim Trier (recensie)

door Chris Craps

Reprise en Oslo, August 31st, de vorige afleveringen van Joachim Triers officieuze Oslo-trilogie, waren niet bepaald voorbeelden van hartverwarmende cinema. In deel drie, The Worst Person in the World, komt er wat zonneschijn binnen priemen. Wat niet wil zeggen dat Trier zich plots profileert als een Noorse Woody Allen. Zijn nieuwste film is zoals zijn hoofdpersonage: vrolijk geschift, maar ook doordrongen van droefheid. Op het einde voel je dan ook een warme gloed van pijn versmolten met vreugde.

De oorzaak van de pijn bij het hoofdpersonage Julie (Renate Reinsve) heeft te maken met het feit dat ze als twintiger niet weet wat ze wil. Ze verandert in een oogwenk van beroep en moddert ook aan in de liefde. Zo raakt ze gefascineerd door een schrijver van graphic novels (Triers fetisjacteur Anders Danielsen Lie) en lijkt er iets moois tussen de twee te ontstaan. Dan ontmoet ze echter Eivind en beleeft ze met hem een geweldige nacht die – in een heel slimme scène – net niet op overspel uitdraait.

Trier beschrijft Julie’s volwassenwordingsproces als een opeenvolging van levensexperimenten die meestal geen al te bevredigende resultaten opleveren, maar wel best geestig of aandoenlijk zijn voor de kijker. Het pijnlijk aanmodderen wordt nergens zo entertainend – en visueel indrukwekkend – als in de scène waarin Julie zich aan hallucinogene paddenstoelen waagt. Dat moment mag atypisch zijn voor de rest van de film, toch zit het qua toon helemaal juist.

Natuurlijk staat of valt een film als The Worst Person in the World met de actrice die hem draagt en Reinsve verdient de Prijs voor Beste Actrice die ze in Cannes won dubbel en dik. Ze zorgt immers voor de vonk die haar personage lang na de eindgeneriek in de geest van de kijker doet verder leven.

>>Klap 

In deze tragikomische coming-of-age schetst de Noorse cineast Joachim Trier het leven van een jonge vrouw die niet goed weet wat ze met haar leven moet aanvangen. Renate Reinsve schittert als een Scandinavische versie van Annie Hall.

Regie Joachim Trier
Cast Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum
Speelduur 2u01
Vanaf 17 november in de bioscoop