Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.06.2024

The Marsh King’s Daughter: Middelmatige thriller met superieure Ben Mendelsohn (recensie)

door Chris Craps

De roman The Marsh King’s Daughter van Karen Dionne werd onthaald als een van de beste psychologische thrillers van de laatste jaren. Een verfilming leek dan ook een veilige gok . Niets blijkt minder waar. Zelfs met acteurs als Daisy Ridley en Ben Mendelsohn, en een regisseur als Neil Burger (The Illusionist, Limitless) kan de verfilming nooit de spanning van het boek opwekken.

The Marsh King’s Daughter handelt over Helena (Ridley), een jonge vrouw die als kind opgroeide in de wildernis van Michigan. Haar psychopathische vader Jacob (Mendelsohn) had haar moeder ontvoerd en wilde een leven ver weg van de stad en de menselijke wetten. Wie zijn rust kwam verstoren, kreeg een kogel in het hoofd. Jaren later ontsnapt Jacob uit de gevangenis en wil hij zijn dochter én kleindochter terug.

De film lijkt vooral op een psychologische thriller uit de jaren negentig: de spanning bouwt langzaam op en eindigt met een zeer voorspelbare climax. Waar de roman authentiek aanvoelde, komt de film over als één groot cliché. Grootste problemen zijn de vereenvoudiging van de psychologie van de personages en de banaliteit van hun dialogen. De scenaristen hadden de roman beter helemaal losgelaten en hun eigen ding gedaan. Blijkbaar beseften ze niet dat een spannend boek zich niet sowieso laat vertalen in een spannende film.

Nu, The Marsh King’s Daughter wordt nooit echt vervelend, zoals een middelmatige thriller dat nooit helemaal wordt. Toch bevat de film slechts een paar interessante momenten, met dank aan Mendelsohn die een nieuwe schurk toevoegt aan zijn indrukwekkende slechterikenkroon. Ridley overtuigt op haar beurt niet, al is dat vooral de schuld van het scenario.

>>Klap

In deze thriller moet een jonge vrouw (Daisy Ridley) het opnemen tegen haar moordzuchtige vader (Ben Mendelsohn) die haar heeft leren overleven in de wildernis. Hanna, maar dan met een iets ouder hoofdpersonage

Regie Neil Burger
Cast Daisy Ridley, Ben Mendelsohn, Gil Birmingham
Speelduur 1u48
Vanaf 19 juni in de bioscoop