Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.06.2024

Recensie-telex: The New Boy & Maria

door Chris Craps

The New Boy

Begin jaren veertig wordt een Aboriginal-jongen in een zak afgeleverd bij het weeshuis van Zuster Eileen (Cate Blanchett). Haar tehuis in de outback heeft zijn beste dagen gehad. Eileen doet haar best om het te laten functioneren, maar haar geloof is al een hele tijd afgekalfd door de problematische situatie. Wanneer de nieuwe jongen zich begint te identificeren met Christus aan het kruis, belandt ze pas echt in een crisis.

De nieuwe film van Aboriginal-regisseur Warwick Thornton (Samson and Delilah, Sweet Country) heeft heel wat troeven, waaronder de geweldige fotografie van de cineast zelf en de sfeervolle muziek van Warren Ellis en Nick Cave. Daarnaast wordt het subtiele verhaal op een zuiver visuele manier verteld.

Regie Warwick Thornton
Cast Cate Blanchett, Wayne Blaire, Andrew Upton
Speelduur 1u36
Vanaf 19 juni in de bioscoop


Maria

Op basis van de biografie My Cousin Maria Schneider schetst cineast Jessica Palud hoe het leven van de actrice uit de titel veranderde door een scène in het controversiële Last Tango in Paris van Bernardo Bertolucci. Daarin wordt haar personage verkracht door het personage dat haar tegenspeler Marlon Brando vertolkte. Alleen: Schneider was hiervan niet op voorhand op de hoogte gebracht.

De thesis van zowel boek als film is dat Schneider, bekend vanwege haar neurotisch en moeilijk gedrag op filmsets, aan de drugs ging door dat ene incident. Dat moet Palud spectaculair en origineel in de oren hebben geklonken. Nochtans stopte Schneider na Last Tango in Paris niet met acteren en had ze later een relatief succesvolle carrière. 

Palud reduceert hier psychologie tot het meest simplistische niveau en meent dat ze met een commerciële mix van feminisme, MeToo en sensatie een film kan maken die iedereen kan overtuigen. Het enige wat Maria de moeite waard maakt, is de vertolking van Matt Dillon, wiens Brando zeer overtuigend is.

Regie Jessica Palud
Cast Anamaria Vartolomei, Matt Dillon, Yvan Attal
Speelduur 1u42
Vanaf 19 juni in de bioscoop