Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.02.2020

Taika Waititi openhartig over Jojo Rabbit-controverse, Akira en Star Wars

door Vertigo

Taika Waitit won de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario voor Jojo Rabbit en heeft in een interview met Variety teruggeblikt op de controverse rond de film. De nazisatire schoot namelijk bij sommigen in het verkeerde keelgat.

Volgens Waititi zou het geholpen hebben als men wist dat hij van Joodse afkomst is en als Taika Cohen, naar de familienaam van zijn moeder, door het leven zou gaan. “Na een persvoorstelling voor de joodse pers, hoorde ik van veel aanwezigen dat ze dat graag hadden geweten,” zegt de regisseur.

Anderzijds vindt Waititi dat die informatie de impact van de film zou aangetast hebben: “Als je op de poster zou zetten ‘Geen zorgen, de regisseur is een jood’ of ‘Ik weet hoe je je voelt. Kijk gewoon naar de film.’ zou je toegeven aan de hetze.”

Verder ontkent hij dat Disney de film te edgy vond voor hun gezinsvriendelijke imago en zenuwachtig was om hem uit te brengen. “De kopstukken bij Disney hebben mij altijd enorm gesteund,” zegt Waititi. “Ze hebben de film gezien en vonden hem geweldig.”

Waititi’s volgende projecten zijn de voetbalprent Next Goals Wins en de Thor: Ragnarok-sequel Thor: Love and Thunder. Die zorgde ervoor dat zijn geplande live-action remake van de animeklassieker Akira op de lange baan werd geschoven.

Akira werd twee jaar uitgesteld,” zegt hij. “Ik weet niet of ik er dan nog bij betrokken zal zijn, aangezien ik zelf niet weet wat ik binnen twee fucking dagen ga doen. De film zal er sowieso komen, maar mogelijk zonder mij.”

Tot slot komt de regisseur nog eens terug op de geruchten dat hij een Star Wars-film voor zijn rekening zou nemen. “Als het project bij mij zou passen, zou ik het fucking graag doen,” zegt hij. “Ik heb echter geen zin om professionele zelfmoord te plegen.”

Bron: Variety