Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.11.2022

She Said: #MeToo-variant op All the President’s Men (recensie)

door Chris Craps

Het was te verwachten dat er ooit een film ging komen over de ondergang van Harvey Weinstein, maar zo snel? Mogelijk heeft het idee van twee journalisten die een machtige man ten val brengen herinneringen opgeroepen aan All the President’s Men, Alan J. Pakula’s politieke thriller over het Watergate-schandaal. Het boek She Said (2019) van The New York Times-journalisten Jodi Kantor en Megan Twohey over de problemen die ze ondervonden om vrouwen te vinden die on the record wilden getuigen leek bijna een #MeToo-versie van die klassieker. En dus sprong Plan B, het productiehuis van Brad Pitt, er gretig op en kocht de filmrechten nog voor het boek in de handel lag.

De film wordt vooral gedragen door Carey Mulligan, Zoe Kazan en uitstekende nevenspelers als Patricia Clarkson, Jennifer Ehle en Samantha Morton, terwijl de vrij boeiende opbouw van het verhaal je meetrekt tot aan de 129e minuut. De Duitse actrice-cineaste Maria Schrader is echter geen Pakula – de schaduw van All the President’s Men maakt de vergelijking onvermijdelijk – en de digitale look en televisieregie doen je snakken naar een meer contrastrijke noirfotografie.

She Said is absoluut niet oninteressant. De film toont hoe moeilijk het was voor al die bekende en minder bekende vrouwen om kritiek te uiten op iemand die hen altijd nog meer kon breken dan hij al gedaan had. Symbolisch daarbij is de casting van Ashley Judd als zichzelf. Zij was de eerste vrouw die officieel met de journalisten wilde praten en zorgde voor een doorbraak in het onderzoek.

>>Klap

Carey Mulligan en Zoe Kazan vertolken in dit docudrama van de Duitse Maria Schrader de twee journalisten van de New York Times die het seksueel misbruik van vele vrouwen door Harvey Weinstein in de openbaarheid brachten. Een All the President’s Men voor het #MeToo-tijdperk.

Regie Maria Schrader
Cast Carey Mulligan, Zoe Kazan, Ashley Judd
Speelduur 2u09
Vanaf 23 november in de bioscoop