Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.09.2022

Ritueel: Hans Herbots snijdt Belgisch koloniaal verleden aan in De behandeling-opvolger

door Chris Craps

De Behandeling, een verfilming van een thriller van de vorig jaar overleden Britse schrijfster Mo Hayder, opende voor de Vlaamse regisseur Hans Herbots de deur naar internationale series zoals Riviera, Cobra en The Serpent. Die film neemt dus een bijzondere plaats in binnen zijn carrière en het is dan ook begrijpelijk dat hij een tweede Jack Caffery-boek naar het witte doek wilde vertalen. Dat werd Ritueel, de derde roman in de serie.

Caffery, of Nick Cafmeyer op zijn Vlaams (Geert Van Rampelberg), speelt in Ritueel de tweede viool. Centraal staat de forensische duikster Kiki (Marie Vinck), die een afgesneden hand in een kanaal in Molenbeek vindt en door de zaak geobsedeerd raakt omdat er een link zou zijn met koloniaal Congo. Intussen probeert ze haar getraumatiseerde en labiele broer op het rechte pad te houden.   

Ritueel wil een thriller met wat horrorelementen zijn en laat zich ook bekijken als een vlotte doorsnee-aflevering van een Scandikrimireeks. Er gebeurt genoeg om je niet te vervelen, maar de film struikelt over een script dat onafgewerkt aanvoelt. De ongeloofwaardige, geforceerde en bizarre wendingen stapelen zich net iets te veel op.

Tegelijk is Ritueel een ambitieuze poging om een bioscoopthriller te maken waarin ons koloniaal verleden centraal staat. Belgische fictiefilmers zijn dat thema tot op heden altijd uit de weg gegaan. Misschien is deze film een aanzet zijn om het wat meer uit te spitten.

>>Klap

Hans Herbots waagt zich na De Behandeling aan een tweede thriller van de Britse schrijfster Mo Hayder. Deze keer is het hoofdpersonage niet inspecteur Cafmeyer, maar de forensische duikster Kiki (Marie Vinck), die een afgehakte hand in een Brussels kanaal vindt. Wallander op zijn Vlaams.

Regie Hans Herbots
Cast Marie Vinck, Geert Van Rampelberg, Line Pillet
Speelduur 2u00
Vanaf 7 september in de bioscoop