Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.09.2022

Tori et Lokita: Luc en Jean-Pierre Dardenne tekenen opnieuw voor realistisch horrorsprookje

door Chris Craps

Hoe doen ze het toch? Je zou denken dat Luc en Jean-Pierre Dardenne na elf films minder inspiratie hebben. Het tegendeel is waar. Ze hebben opnieuw een sterke film uit hun mouw geschud: Tori et Lokita is eenvoudig, spannend, ontroerend en zonder een gram vet.

De film grijpt je al na enkele minuten aan en laat je niet meer los. We volgen het Afrikaanse tienermeisje Lokita en de jonge Tori, waarvan de eerste beweert dat het haar broertje is, tijdens hun overlevingsstrijd in België. Ze hopen op een verblijfsvergunning en iedereen wil hun geld – van Lokita’s familie in Afrika over een Afrikaan van een religieuze gemeenschap tot een dubieuze restauranteigenaar en drugdealers.

Voor een sociaal drama is Tori et Lokita verrassend spannend. Dat heeft te maken met het feit dat de Dardennes net zoals in hun vorige film Le jeune Ahmed al het overbodige hebben weggesneden en zich gefocust hebben op het thrillerelement. Dat kon echter enkel werken indien de vriendschap tussen het meisje en de jongen stevig werd gefundeerd in de eerste twintig minuten.

De film zal bij bijna iedereen zeer emotionele reacties sorteren. Je moet al van steen zijn om niet geraakt te worden door de strijd van minderjarige migranten zonder begeleiders tegen eenzaamheid en brutale criminaliteit. Tori et Lokita voelt dan ook aan als een modern Grimm-sprookje dat dat de kijker absoluut niet wil sparen.

>>Klap

Luc en Jean-Pierre Dardenne mixen documentaire, sociaal drama en thriller in dit modern horrorsprookje over twee minderjarige Afrikaanse migranten die zo snel mogelijk geld moeten vinden. Zo spannend als Le jeune Ahmed, zo ontroerend als L’enfant.

Regie Luc en Jean-Pierre Dardenne
Cast Joely Mbundu, Charlotte De Bruyne, Tijmen Govaerts
Speelduur 1u28
Vanaf 7 september in de bioscoop