Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.09.2022

Sundown: Tim Roth laat alles achter zich in mysterieuze karakterstudie

door Chris Craps

Sundown van de Mexicaanse regisseur Michel Franco heeft veel gemeen met Chronic, een film die hij in 2015 maakte. Beide films zijn intense karakterstudies van een man – telkens vertolkt door een ijzersterke Tim Roth – die dingen doet die je niet meteen kan verklaren, maar enorm fascinerend zijn.

In Sundown is het hoofdpersonage Neil met zijn zus (Charlotte Gainsbourg), neef en nicht op vakantie in Acapulco. Een familietragedie dwingt hen eerder huiswaarts te keren. Op de luchthaven zegt Neil dat hij zijn paspoort vergeten is en dat hij later zal volgen. In plaats van naar hun luxeresort terug te keren, verkiest hij echter in een groezelig hotel aan een publiek strand te logeren en er zijn dagen te slijten met drinken en niets doen.

Franco geeft met mondjesmaat meer informatie over zijn protagonist, maar de essentie laat hij weg. Die zit ergens verborgen in wat Neil doet – of beter: wat hij niet doet. In ieder geval zit je je de ganse duur van de film af te vragen wat die man nu bezielt. Franco lijkt in de slotscènes dan toch een sleutel aan te reiken, maar bij nader inzien is die niet substantieel genoeg als verklaring van ’s mans gedrag.

Volgens Franco is het personage vaag geïnspireerd door mediamagnaat Rupert Murdoch, maar eigenlijk denk je meer aan die andere tycoon, Robert Maxwell. Niet dat het echt belangrijk is, want Sundown wil meer een existentiële studie zijn van een man die onthechting voelt in een gewelddadige maatschappij dan het portret van een man die alles heeft, maar niets wil.

>>Klap

De Mexicaanse cineast Michel Franco bestudeert in dit existentieel portret een rijke man (Tim Roth) die de brui geeft aan alles. Leunt sterk aan bij een van zijn vorige films, Chronic.

Regie Michel Franco
Cast Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Henry Goodman
Speelduur 1u23
Vanaf 7 september in de bioscoop

Lees meer over: