Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.09.2020

Recensie The Racer

door Chris Craps

Na de afloop van de Ronde van Frankrijk in 1998 die in Ierland begon, kreeg die editie de bijnamen ‘Tour de Farce’, ‘Tour Noir’ en ‘Tour Dopage’. Het was immers een zwart jaar voor het wielrennen door de dopingperikelen rond onder meer de Festina-ploeg. Over de start van die bewuste Tour heeft de Ierse regisseur Kieron J. Walsh dit bescheiden maar vermakelijk sportdrama gemaakt met twee Vlamingen in de hoofdrollen.

Louis Talpe, die in een ver verleden doorbrak als Toby uit Mega Mindy, vertolkt Dom Chabon, een renner die de veertig nadert en vreest dat hij vroeg of laat opzijgeschoven zal worden. Voorlopig heeft zijn Italiaanse kopman Tartare Merino (Matteo Simoni) hem nog nodig als verpleger, psychologische steun en domme kracht die hem na 200 kilometer afbeulen over de finish duwt. Dom droomt echter van die ene overwinning die niemand hem gunt. Bovendien begint het jarenlang dopinggebruik – waarover de film geen oordeel velt – een zware tol te eisen.

Films over het wielrennen hebben het meestal over de overwinning (Breaking Away, American Flyers, The Flying Scotsman) of over doping (The Armstrong Lie, The Program). The Racer bewijst echter dat er nog meer invalshoeken zijn. In feit is deze prent meer een psychologisch portret over de relatie tussen een broedende knecht en zijn narcistische meester dan een klassieke sportfilm. Het scenario van Walsh durft wel eens vreemde bochten te nemen. Zo kan de romance niet helemaal overtuigen en komt het einde zo abrupt dat je even de kluts kwijt bent. Die hindernissen kunnen echter makkelijk genomen worden dankzij het sterke acteerwerk.

Vooral Talpe, een triatleet en semiprofessioneel wielrenner, blijkt uitstekend. Hij heeft niet alleen het lichaam en de ervaring om zo’n fysieke rol te spelen, hij weet ook de knagende onvrede van de eeuwige knecht uitstekend tot uiting te brengen. Simoni is geestig als de narcistische Italiaan die Dom nodig heeft of laat vallen wanneer het hem belieft. De Schotse acteur Iain Glen ondersteunt dan weer perfect als de verzorger van het team. Hij heeft het allemaal al eens meegemaakt en functioneert als Doms toekomstperspectief.

Graag gezien!

>>Klap

De Vlamingen Louis Talpe en Matteo Simoni kruipen in dit sportdrama in de huid van een eeuwige knecht en zijn egocentrische sprinter-kopman tijdens de Ierse ritten van de notoire Ronde van Frankrijk uit 1998. Te bekijken als het antwoord van de Ierse regisseur Kieron J. Walsh op The Program van Stephen Frears.

Regie Kieron J. Walsh
Cast Louis Talpe, Matteo Simoni, Iain Glen
Speelduur 1u37
Vanaf 9 september in de bioscoop