Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.09.2020

Recensie Antebellum

door Chris Craps

A largely unpleasant experience. Zo vatte Rotten Tomatoes de oordelen van de Amerikaanse critici over Antebellum samen. Wanneer je de film dan bekijkt, ben je geenszins verrast. Debuterende scenaristen-regisseurs Gerard Bush en Christopher Renz injecteerden hun horrorprent met een eerder expliciete politieke boodschap en zoiets valt niet bij alle Amerikanen in goede aarde.

De titel verwijst naar de South van voor de Amerikaanse burgeroorlog, waar plantage-eigenaars zwarte slaven hadden die ze dwongen om lange uren op hun katoenvelden te kloppen. In 12 Years a Slave konden we vaststellen dat de plantages qua ordehandhaving nogal durfden verschillen. Die uit Antebellum moet zowat de vreselijkste zijn die men zich kan inbeelden. Ze wordt wel gerund en bewaakt door zuidelijke soldaten die zich op de meest sadistische manier gedragen. Slaven mogen niet praten en wie tracht te ontsnappen, wacht de dood. Eden (Janelle Monáe) kan het niet meer aan en na de zoveelste mishandeling besluit ze het er toch op te wagen.

Het lange openingsshot, een long take van enkele minuten, illustreert binnen welk genre we ons de komende honderd minuten zullen bevinden. Het geweld is zo excessief dat het klassieke slavernijdrama wordt omgebogen naar pure horror. Je waant je bijna in Mandingo, maar dan zonder diens exploitation-kenmerken.

De filmmakers laten er geen twijfel over bestaan dat ze een politieke boodschap willen uitdragen in het verlengde van Jordan Peele’s Get Out en Us. Ze hanteren daarbij een voorhamer en dat is wat sommige Amerikaanse onwelvoeglijk vinden. Alles hangt echter af van hoe je het bekijkt. In de scène waarin iemand letterlijk crasht tegen een standbeeld van de zuiderse generaal Robert E. Lee, bevind je je in een heerlijke satire. Bush en Renz trekken die kaart echter niet voluit. Spijtig, want het had hun film er alleen maar beter op gemaakt.

Ik veronderstel in ieder geval dat Europeanen in tegenstelling tot Amerikanen het nadrukkelijke van de message kunnen relativeren en het satirische aspect zullen appreciëren. Antebellum mag dan geen subtiel meesterwerk zijn, hij is veel interessanter dan al die holle horrorfilms die de afgelopen jaren door de Amerikaanse critici opvallend mild werden beoordeeld.

>>Klap

Debuterende scenaristen regisseurs Gerard Bush en Christopher Renz injecteren deze horrorfilm over een zwarte slavin die van een plantage in de South wil ontsnappen met een politieke boodschap waar je niet naast kan kijken. Een must voor fans van Get Out en Us.

Regie Gerard Bush en Christopher Renz
Cast Janelle Monáe, Jack Huston, Jena Malone
Speelduur 1u46
Vanaf 9 september in de bioscoop

 

Lees meer over: