Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.07.2020

Recensie The Outpost

door Ruben Nollet

Het noordoosten van Afghanistan, niet ver van de grens met Pakistan. Vanuit de Amerikaanse legerbasis Combat Outpost Keating kwijten zowat vijftig soldaten zich van hun missie: de plaatselijke bevolking onder controle en uit de handen van de taliban houden door te proberen om een menselijke band te smeden. Die taak wordt niet gemakkelijker gemaakt door de sluipschutters die hen occasioneel onder schot nemen. In de vroege ochtend van 3 oktober 2009 breekt de hel helemaal los.

‘Een onbekend verhaal over Amerikaanse heldenmoed’. De ondertitel die CNN-reporter Jake Tapper koos voor zijn boek The Outpost laat eerlijk gezegd niet meteen het beste vermoeden. Je stelt je namelijk meteen een onbeschaamde verheerlijking voor van het Amerikaanse militaire apparaat en de stuk voor stuk onkreukbare soldaten die er deel van uitmaken.

Zover laat regisseur Rod Lurie (The Contender, The Last Castle) het in zijn filmversie gelukkig niet komen – of toch niet helemaal. Het bloedbad dat zich op die fatale oktoberdag ontspon en later in de geschiedenisboeken verdween als de Slag van Kamdesj is ontegensprekelijk de climax van de film, maar Lurie besteedt nog veel meer aandacht aan de context.

Hij stelt ons de belangrijkste soldaten persoonlijk voor, toont de krankzinnige mix van verveling en dreiging die ze dagelijks beleven, legt de specifieke aanpak van de opeenvolgende kampcommandanten uit en zet de onkunde van de Amerikaanse legertop in de verf. De conclusie van de hele historie en van de onderzoekscommissie die later op touw werd gezet is namelijk dat Combat Outpost Keating om te beginnen een oerstom idee was – en niet alleen omdat het kamp in een vallei lag en dus een enorm strategisch nadeel had.

Op een handvol voorspelbare machomomenten tijdens het laatste kwartier na is The Outpost een verrassend genuanceerde weergave van een stompzinnige situatie, met personages die zich lang niet enkel van hun dapperste kant laten zien. Dat gezegd zijnde mag iemand wel eens aan Scott Eastwood uitleggen dat hij niet per se zijn vader moet imiteren om indruk te maken.

>>Klap

Ver in de bergen van Afghanistan houden Amerikaanse soldaten een oogje in het zeil. Ze worden bijna dagelijks onder vuur genomen door de taliban, maar die broeden stiekem op een ambitieuzer plan. Waar gebeurd actiedrama in de trant van Black Hawk Down.

Regie Rod Lurie
Cast Scott Eastwood, Orlando Bloom, Caleb Landry
Speelduur 2u03
Vanaf 8 juli in de bioscoop

Lees meer over: