Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.02.2020

Recensie The Gentlemen

door Ruben Nollet

In de loop van zijn lange carrière heeft regisseur Guy Ritchie al uit vele vaatjes getapt. Aspirant-blockbusters zoals Sherlock Holmes en The Man from U.N.C.L.E., romantische komedies zoals Swept Away, Disney-musicals zoals Aladdin, filosoferende misdaaddrama’s zoals Revolver, de Brit proeft graag van uiteenlopende papjes. 

Zijn geliefkoosde kookpot blijft echter de gangsterkomedie en daar tovert hij ook niet toevallig de lekkerste gerechten uit. Lock, Stock & Two Smoking Barrels en Snatch vestigden rond de eeuwwisseling zijn naam, RocknRolla liet zien dat hij het jaren later nog steeds in de vingers had en nu toont The Gentlemen nog maar eens in welke mouw zijn sterkste troeven steken.

Drugs, afpersing, smokkel, moord, bedrog, ambitie en machismo, het zijn ook hier weer de voornaamste thema’s. Matthew McConaughey speelt op zijn gekende manier het centrale personage Mickey Pearson, een Amerikaanse gangster die een bloeiende carrière heeft uitgebouwd met de teelt en verkoop van marihuana (’the dirty wonderweed’) in Londen en omstreken.

Na vele jaren aan de top krijgt Mickey stilaan zin om zijn winkel te verkopen en de rest van zijn leven door te brengen in rustiger water aan de zijde van zijn geliefde echtgenote, maar er zijn veel kapers op de kust die hem zijn comfortabele pensioen willen ontzeggen. Of zoals de film het formuleert: “There’s fuckery afoot”.

Ritchie heeft zich altijd al geamuseerd met kronkelende plotlijnen, maar hij blinkt pas echt uit als hij criminele karakters mag creëren en hen snedige dialogen in de mond leggen. The Gentlemen zet er opnieuw een aantal op een rij en hoofdfiguur Mickey Pearson is eigenlijk nog de minst interessante. De slijmerige riooljournalist Fletcher (Hugh Grant), de Ierse bokscoach Coach (Colin Farrell), de schuimbekkende krantenbaas Big Dave (Eddie Marsan), Pearsons betrouwbare rechterhand Raymond Smith (Charlie Hunnam), elk eisen ze op hun manier het scherm op.

Ritchie doet in The Gentlemen niets wat hij nog nooit eerder heeft uitgeprobeerd, maar de mix van pure attitude, dreigend geweld en zwarte humor is wel onmiskenbaar de zijne.

>>KLAP

Guy Ritchie keert terug naar zijn patent snedige gangsterkomedies (Lock, Stock & Two Smoking Barrels en Snatch). Matthew McConaughey speelt een Amerikaanse wietbaron die zijn Brits territorium moet verdedigen tegen opponenten van allerlei pluimage. 

Regie Guy Ritchie
Cast Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Hugh Grant
Speelduur 1u53
Vanaf 26 februari in de bioscoop