Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.02.2020

King of the Belgians geselecteerd voor 125e filmfestival

door Vertigo

Met de vertoning op het JEF festival in Antwerpen rondt King of the Belgians van Jessica Woodworth en Peter Brosens deze week de kaap van 125 festivalselecties.

Sinds de wereldpremière in Venetië in de zomer van 2016 werd de film aldus geselecteerd voor 125 filmfestivals in 70 landen, waarvan negen keer als openings- of slotfilm. De film won in totaal 15 prijzen en werd aan zo’n 60 territoria verkocht. Het vervolg op King of the Belgians, The Barefoot Emperor, is vanaf volgende week te zien in de Belgische zalen.

King of the Belgians vertelt het verhaal van de Belgische vorst Nicolas III. Hij is op staatsbezoek in Istanbul wanneer zijn land onverwacht uit elkaar valt. Hij moet meteen terug, maar een krachtige zonnestorm verstoort alle telecommunicatie en luchtverkeer.

Met de hulp van een Britse cineast en een groepje Bulgaarse zangeressen weten de Koning en zijn entourage uit Turkije te ontsnappen. Incognito. Zo begint een odyssee doorheen de Balkan waarin de Koning het echte leven en uiteindelijk ook zichzelf ontdekt.

King of the Belgians ging in de zomer van 2016 in wereldpremière in de Orizzonti-competitie van het Internationaal Filmfestival van Venetië. De film beleefde zijn Aziatische première in Busan en werd in eigen land uitgenodigd voor o.a. Film Fest Gent.

Verder waren er haltes in Valladolid, Tallinn, Zagreb, Dubai, Les Arcs, Göteborg, Palm Springs, Hamburg, Sofia, São Paulo, Thessaloniki, Cleveland, Sydney, Taipei en op vele andere festivals.

In Rotterdam won King of the Belgians de KNF Award van de Nederlandse Filmkritiek, op Cinequest werd hij bekroond met de Global Vision Award en in Chicago kreeg de film een speciale vermelding. In 2017 sleepte King of the Belgians prestigieuze nominaties in de wacht voor de LUX Filmprijs en voor de European Film Awards (categorie Comedy).

King of the Belgians was een productie van Bo Films, in coproductie met het Belgische Entre Chien et Loup, het Nederlandse Topkapi Films en het Bulgaarse Art Fest. Sales agent BE For Films verkocht de bioscooprechten van King of the Belgians uiteindelijk aan zo’n 60 territoria, waaronder Nederland, Italië, Spanje, Turkije, Rusland, Canada, China en Japan.

Met The Barefoot Emperor kwam er in 2019 ook een vervolgfilm, die de draad weer oppikt waar King of the Belgians eindigt en vertelt hoe de laatste Koning der Belgen de eerste Keizer van Europa wordt.

Peter Van den Begin speelt opnieuw Nicolas III, Koning der Belgen. Door een geweerschot in Sarajevo raakt hij gewond aan het oor en wordt hij wakker in het zomerverblijf van Tito, de voormalige president van Joegoslavië, op een eiland voor de westkust van Kroatië.

De koning probeert te ontsnappen, maar wordt tegengehouden en door een speciale delegatie benoemd als eerste Keizer van het nationalistische Nova Europa. Maar de koning wil niet langer zijn leven door anderen laten bepalen en neemt het lot in eigen handen.

Net als in King of the Belgians is de hoofdrol voor Peter Van den Begin, met opnieuw belangrijke bijrollen voor Titus De Voogdt, Lucie Debay, Bruno Georis en Pieter van der Houwen. Daarnaast duiken in The Barefoot Emperor ook Geraldine Chaplin en Udo Kier op, twee klinkende namen uit de internationale filmwereld. Ook de crew was grotendeels dezelfde voor beide films: Ton Peters stond achter de camera, David Verdurme deed de montage en Pepijn Aben verzorgde het geluid.

The Barefoot Emperor is goed op weg om een even succesvol festivalparcours te rijden. Sinds de wereldpremière in de Contemporary World Cinema-sectie van het Toronto International Film Festival in september 2019 haalde de film al selecties binnen voor de internationale festivals van o.a. Gent, Zagreb, Warschau, Sevilla, Torino, Cairo, Palm Springs en Minneapolis-St Paul.

In januari van dit jaar was de film te zien op het International Film Festival Rotterdam (IFFR), waar hij deel uitmaakte van het Limelight-programma voor internationale speelfilms die na het festival een Nederlandse release krijgen.

The Barefoot Emperor is een productie van Bo Films, in coproductie met Wajnbrosse Productions, het Nederlandse Topkapi Films, het Kroatische Propeler Film en het Bulgaarse Art Fest, en met de steun van Canvas. BE for Films is opnieuw de sales agent en Lumière zal de film vanaf 4 maart 2020 in België verdelen.