Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.06.2021

Recensie-telex: The Misfits & Zappa

door Chris Craps

The Misfits

De gouden jaren van de Finse regisseur Renny Harlin (Die Hard 2, Cliffhanger) zijn al lang gepasseerd. Dezer dagen specialiseert hij zich vooral in verwaarloosbare films. Het is dus een verrassing dat zijn nieuwste, The Misfits, de bioscoop haalt. Eigenlijk had men deze komische heistfilm beter kunnen dumpen, want noch het script, noch de vertolkingen, noch de regie zijn om over naar huis te schrijven.

Pierce Brosnan speelt een meesteroplichter die gerekruteerd wordt door een groep jonge idealisten om de goudkluis van een corrupt land in het Midden-Oosten leeg te roven. Dat resulteert in wat toeristische shots van Abu Dhabi en Dubai, immens flauwe humor, kleffe sentimentaliteit, tenenkrommende dialogen en een anticlimax.

De perfecte film om je ergste vijand naartoe te sturen.

Regie Renny Harlin
Cast Pierce Brosnan, Jamie Chung, Tim Roth
Speelduur 1u34
Vanaf 16 juni in de bioscoop

Zappa

Alex Winter, documentairemaker en Keanu Reeves’ collega in de Bill & Ted-franchise, mocht in het archief van Frank Zappa’s familie duiken om een flitsend portret te maken van de onnavolgbare, veelzijdige, eigenzinnige en inspirerende muzikant.

Niet alleen Zappa’s vrouw en de leden van zijn band The Mothers of Invention komen aan het woord, maar ook Zappa zelf – de man was in tegenstelling tot wat sommigen opperen niet bepaald mediaschuw.

Een must voor iedereen met artistieke ambities én met een kanjer van een levensles: doe altijd je eigen ding en ga nooit voor het grote geld.

Regie Alex Winter
Cast Frank Zappa, Alice Cooper, John Lennon
Speelduur 2u09      
Vanaf 16 juni in de bioscoop