Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.11.2019

Recensie-telex: J’accuse, Beats & Nuestras madres

door Vertigo

J’accuse

Roman Polanski boetseert de Dreyfusaffaire op basis van Robert Harris’ boek An Officer and a Spy tot een onderkoelde politieke thriller waarin kolonel Picquart (Jean Dujardin) eind 19e eeuw de onschuld tracht te bewijzen van de van hoogverraad beschuldigde Joods-Franse kapitein Alfred Dreyfus (Louis Garrel). De cineast blijft strikt bij de feiten en reconstrueert met zijn typische perfectionisme de stoffige militaire bureaus waar antisemitische en nationalistische Franse militairen van een terugkeer naar het oude keizerrijk dromen. Een old school docuthriller waarin elke shot betekenisvol is. Een van de toppers van 2019.

Regie Roman Polanki
Cast Jean Dujardin, Emmanuelle Seigner, Louis Garrel
Speelduur 2u12
Vanaf 13 november in de bioscoop

Beats

Schotland, 1994. Met de Criminal Justice and Public Order Act wil premier John Major illegale raveparty’s verbieden, maar dat belet de technominnende buddy’s Johnno en Spanner niet om voor de eerste en mogelijk laatste keer naar zo’n feestje te gaan. Deze aan Shane Meadows schatplichtige karakter- en milieuschets wordt gekenmerkt door rauwe humor, sfeervolle zwart-witfotografie en een moddervette beat. Trainspotting had misschien een verrassender script, maar de hoofdacteurs zijn ronduit uitstekend.

Regie Brian Welsh
Cast Cristian Ortega,  Lorn Macdonald, Laura Fraser
Speelduur 1u36
Vanaf 13 november in de bioscoop

Nuestras madres

In deze volledig Spaans gesproken Belgisch-Guatemalteekse coproductie speurt forensische antropoloog Ernesto naar de stoffelijke resten van de slachtoffers van de burgeroorlog van de jaren tachtig om hen vooralsnog een officiële begrafenis te geven. Hij hoopt daarbij ook sporen te vinden van zijn vader, die toen guerrillastrijder was. Nobele bedoelingen sieren deze productie, maar cineast César Diaz kan niet echt kiezen tussen docudrama en politieke thriller en zal met zijn halfbakken script dat geen volwaardige derde akte bevat alleen arthouseliefhebbers kunnen bekoren. De Caméra d’Or in Cannes en een mogelijke Oscarnominatie helpen hopelijk om internationale aandacht te vragen voor de trauma’s van de vele Guatemalteekse moeders die hun zonen en echtgenoten destijds verloren.

Regie César Diaz
Cast Emma Dib, Armando Espitia
Speelduur 1u18
Vanaf 13 november in de bioscoop