Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.03.2019

Recensie Stan & Ollie

door Chris Craps

Een komiek uit de golden age of Hollywood vertolken lijkt zowat het slechtste idee ooit. Je zou dus ook niets verwachten van deze biografische tragikomedie. Stan Laurel en Oliver Hardy waren immers uniek in hun kleinste bewegingen, maar Steve Coogan en John C. Reilly zorgen voor de verrassing van het jaar.

Regisseur Jon S. Baird (Filth) en zijn scenarist Jeff Pope focussen zich vooral op de Engelse theatertour van Laurel en Hardy nadat hun filmcarrière volledig opgedroogd was. Tijdens de trip kunnen de twee het goed met elkaar vinden, totdat hun echtgenotes opduiken en Hardy’s ‘verraad’ uit het verleden wordt opgerakeld.

Stan & Olie bevat geen moment van cynisme. Zelfs tijdens de enkele ruzies voel je de hechte band tussen de twee komische geniën. Baird toont hier twee heteromannen die, ondanks hun ettelijke huwelijken en enorme karakterverschillen, niet zonder elkaar kunnen en eigenlijk meer met elkaar gehuwd zijn dan met hun vrouwen.

De klassieke vormgeving en de warme kleuren ondersteunen de nostalgische insteek en het ongebreideld optimisme van het duo. Het is verrassend hoe Baird zonder veel trucs, melodrama en manipulatie een feelgoodfilmheeft gemaakt die nog oprecht aanvoelt ook.

Zonder Coogan en Reilly was er echter geen film geweest. Indien één van hen had gefaald, zou deze bescheiden productie nooit de zalen hebben gehaald. Je vraagt je echt af hoe de acteurs het gedaan hebben. Ze bootsen de o zo typische dansjes van het legendarische duo zo nauwkeurig na dat het nooit fake aanvoelt. Wanneer je hun silhouetten observeert, zou je zweren dat je de echte Stan en Ollie aan het werk ziet.

Zelfs mensen die het iconische stel nog nooit aan het werk hebben gezien, zullen na het bekijken van Stan & Ollie beseffen dat ze het perfecte komisch filmduo waren!

>>Klap

De Schot Jon S. Baird schetst de laatste jaren van de legendarische komieken Stan Laurel en Oliver Hardy via een tragikomische variant op de Neil Simon-hit The Sunshine Boys en brengt zo een liefdevol eerbetoon aan een unieke vriendschap. John C.Reilly en Steve Coogan schitteren als ‘de dikke en de dunne’.

Regie Jon S. Baird
Cast Steve Coogan, John C. Reilly, Danny Huston
Speelduur 1u37
Vanaf 13 maart in de bioscoop