Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.03.2019

Recensie Destroyer

door Chris Craps

Nicole Kidman heeft zich al meer dan eens heruitgevonden. Ze transformeerde glansrijk van tienerster naar love interest en beet zich na Eyes Wide Shut vast in een indrukwekkende mix van onvoorspelbare personages in prestigieuze auteursfilms en bescheiden indies. Destroyer past perfect in de laatste categorie en is Kidmans succesvolste poging tot op heden om haar glamoureuze imago te ondermijnen.

De steractrice ziet er bijzonder slecht uit in deze neonoir: wallen onder haar diepdroevige ogen, de lederen huid van een terminale persoon, rimpels over het hele gezicht, uitpuilende jukbeenderen en strompelend als een stervende. Haar personage, LAPD-agente Erin Bell, draagt dan ook enorme schuldgevoelens met zich mee die zich als vleesetende bacteriën naar buiten vreten. En dan hebben we het nog niet over haar vreselijke karakter gehad.

Zo’n 17 jaar eerder was Bell betrokken bij een undercoveroperatie. Ze infiltreerde samen met haar partner een bende, maar de opdracht liep grandioos fout en de bendeleider (Toby Kebbell) ontsnapte. Hij laat haar nu weten dat hij terug in de stad is en dat er rekeningen vereffend moeten worden. Uitgeblust en zonder hoop probeert Bell alles op alles te zetten om het leven te redden van de enige persoon die niets én toch alles met de zaak te maken heeft.

Girfight-cineaste Karyn Kusama maakt met Destroyer een behoorlijke bioscoopcomeback na een lange afwezigheid wegens enkele kritische en commerciële flops. Ze heeft echter meer te danken aan de weergaloze prestatie van Kidman dan aan haar eigen mise-en-scène. Sommige scènes duren te lang en het ritme hapert wel eens, vooral door de vele flashbacks. Het script van Phil Hay en Matt Manfredi, die vooral naam maakten met troep zoals The Tuxedo, werd onvoldoende gestroomlijnd, maar blijft hoe dan ook fascineren door een uiterst originele narratieve ingreep die straks ongetwijfeld veelvuldig gekopieerd zal worden.

Destroyer is dus een must see voor genreliefhebbers. Ook al bekruipt je af en toe het gevoel dat Lynne Ramsay of Kathryn Bigelow er een echt meesterwerk van had kunnen maken.

>>Klap

Nicole Kidman schittert in dit grimmige misdaaddrama van Girlfight-cineaste Karyn Kusama als een rechercheur die jaren terug een kanjer van een trauma opliep tijdens een mislukte undercoveroperatie. Voor fans van Rush, Blue Steel en Bad Lieutenant.

Regie Karyn Kusama
Cast Nicole Kidman, Sebastian Stan, Toby Kebbell
Speelduur 2u03
Vanaf 13 maart in de bioscoop