Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.06.2021

Recensie Sons of Philadelphia

door Chris Craps

De interessante Frans-Amerikaans-Belgische coproductie Sons of Philadelphia aka The Sound of Philadelphia aka Brothers by Blood doet inhoudelijk denken aan Mean Streets, de doorbraakfilm van Martin Scorsese, maar leunt stilistisch meer aan bij een Frans misdaaddrama.

Matthias Schoenaerts vertolkt Peter Flood, een introverte man uit de Ierse wijk van Philly. Sinds zijn geboorte vertoeft hij in het misdaadmilieu, maar hij schuwt alle vormen van geweld. Hij voelt zich echter verantwoordelijk voor zijn neef Michael (Joel Kinnaman), een impulsieve psychopaat die het niet kan laten om gangsters uit concurrerende wijken tegen zich in het harnas te jagen. Peter wordt dan ook voor een onmogelijke keuze geplaatst: kiezen voor zijn (misdaad)familie of de situatie ontmijnen, wat bijna neerkomt op verraad.

De Franse regisseur en Lukas-scenarist Jérémie Guez maakte van Sons of Philadelphia dus meer een gewelddadig familiedrama dan een typische gangsterfilm. Zo is hij niet geïnteresseerd in de dagelijks routine van de Ierse criminelen, maar focust hij zich vooral op de relatie tussen de neven, het effect van misdadige vaders op hun kinderen en de onmogelijkheid om uit een verstikkend milieu te ontsnappen.

Het is in de relatie tussen Peter en Michael dat de echo van Mean Streets weerklinkt. Vervang Peter door Charlie (Harvey Keitel) en Michael door Johnny Boy (Robert De Niro) en je hebt min of meer dezelfde dynamiek. Waarschijnlijk heeft Guez niet eens aan Scorsese gedacht, maar het vertelt wel iets over de archetypes die in de jaren zeventig in het Amerikaanse gangstergenre zijn ontstaan en hun invloed op meer recente misdaaddrama’s zoals The Yards en We Own the Night van James Gray en tal van hedendaagse genrefilms uit Frankrijk.

De rol van Peter is een kolfje naar de hand van Schoenaerts. Niemand speelt een in zichzelf gekeerde twijfelaar die geen kant op kan beter dan de Vlaamse reus. Schoenaerts krijgt bovendien mooi weerwerk van Kinnaman, een acteur die zich nog niet echt heeft kunnen bewijzen, maar als de impulsieve Michael een van zijn beste vertolkingen neerzet.

Niet het meest originele misdaaddrama van het jaar, maar als degelijke genrefilm is Sons of Philadelphia zeker de moeite.

Klap

Gangsterdrama met Matthias Schoenaerts dat inhoudelijk verwant is met Martin Scorsese’s doorbraakfilm Mean Streets, maar qua sfeer doet denken aan James Grays misdaadfilms Little Odessa, The Yards en We Own the Night. CC

Regie Jérémie Guez
Cast Matthias Schoenaerts, Joel Kinnaman, Maika Monroe
Speelduur 1u45
Vanaf 9 juni in de bioscoop