Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.06.2021

Recensie-telex: Cruella, The Conjuring 3, Peninsula & Voyagers

door Chris Craps

Cruella

Vermoedelijk heeft het succes van Joker de productie van Cruella in een stroomversnelling gezet. In tegenstelling tot de Joaquin Phoenix-hit verschaft deze live-action-spin-off van One Hundred and One Dalmatians echter niet veel kijkplezier. Regisseur Craig Gillespie (I, Tonya) wil je met dit oorsprongverhaal sympathie bezorgen voor Cruella De Ville (Emma Stone), die een getraumatiseerd slachtoffer met wraakplannen blijkt. Dat soort loodzware Joker-achtige schizofrenie werkt echter niet in een uitgesponnen familiekomedie met flauwe slapstick als humoristisch element. Bovendien voelt het verhaaltje aan als een chaotisch samenraapsel van elementen uit Oliver Twist, Great Expectations en The Devil Wears Prada. De teleurstelling is des te groter omdat kostuumontwerpster Jenny Beavan en onze Rundskopdirector of photography Nicolas Karakatsanis adembenemend werk leveren.

Regie Craig Gillespie
Cast Emma Stone, Emma Thompson, Mark Strong
Speelduur 2u14
Vanaf 9 juni in de bioscoop

The Conjuring: The Devil Made Me Do It

In deze The Conjuring-threequel trachten Patrick Wilson en Vera Farmiga als de befaamde paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren een al dan niet bezeten jongeman te redden van de doodstraf. Hoewel regisseur Michael Chavez zijn best doet om een griezelig sfeertje te scheppen, kan het vervelende verhaaltje totaal niet boeien. De imitatie van het iconische shot uit The Exorcist – waarin Max von Sydow arriveert in het licht van een straatlamp – laat je vooral verlangen naar de uitgang van de bioscoop om die klassieker nog eens te bekijken.

Regie Michael Chavez
Cast Patrick Wilson, Vera Farmiga, Julian Hilliard
Speelduur 1u52
Vanaf 9 juni in de bioscoop

Voyagers

Neil Burger (Divergent) vond het een geweldig idee om Lord of the Flies van William Golding in een sciencefictioncontext te plaatsen. En dat is het ook. Nadat de aarde bijna om zeep is, vertrekken een groep oudere tieners samen met hun mentor (Colin Farrell) naar een planeet waar de mensheid opnieuw kan beginnen. De reis duurt 86 jaar en dus zullen enkel hun nakomelingen de bestemming bereiken. De jongeren ontdekken echter dat hun libido onderdrukt wordt en beginnen te rebelleren. Burger perst uit deze premisse een vlot youngadultthrillerdrama waarin leiderschap en fake news geëxploreerd worden. Echt diep graaft hij echter niet. Het grootste probleem zit hem in het personage van de ‘slechterik’. In plaats van te gaan voor een intelligente jongeman wiens hormonen tilt slaan, presenteert Burger een sinistere, machtsgeile psychopaat. Zou NASA echt niet doorhebben dat ze een jonge Adolf Hitler of Jack Torrence naar Aarde 2 sturen?

Regie Neil Burger
Cast Tye Sheridan, Lily-Rose Depp, Colin Farrell
Speelduur 1u48
Vanaf 9 juni in de bioscoop

Peninsula

De verwachtingen voor Peninsula als sequel op de uitstekende zombiehorrorfilm Train to Busan waren enorm. Helaas kan dit – op zichzelf staand – vervolg niet tippen aan het origineel. We volgen deze keer een marinekapitein die van een Chinese gangster de opdracht krijgt om een geldtruck uit het door zombies bevolkte Seoul te halen. Min of meer hetzelfde verhaaltje als dat van Zack Snyders Army of the Dead, dus. Regisseur Yeon Sang-ho brengt het allemaal wel beter dan Snyder, maar gaat regelmatig compleet over the top en plunderde al te opzichtig uit klassiekers als Escape from New York en de Mad Max-franchise.

Regie Yeon Sang-ho
Cast Gang Dong-won, Lee Jung-hyun, Kwon Hae-hyo
Speelduur 1u56
Vanaf 9 juni in de bioscoop