Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.07.2018

Recensie Skyscraper

door Chris Craps

“I made a movie that pays homage to films that inspired me: Die Hard, The Towering Inferno and The Fugitive”, vertelde acteur Dwayne ‘The Rock’ Johnson over zijn nieuwste popcornfilm. Inspired, huh? Wanneer Hollywood de bekendste actieklassiekers plundert en zelfs de nitwits van The Hollywood Foreign Press Association dat door hebben, kan je niet anders dan dat toegeven, maar niet zonder er een eufemistische draai aan te geven. Toch blijft Skyscraper luie formulecinema voor een niet al te veeleisend publiek.

Na een groep monsters in het ronduit debiele Rampage moet stoere Dwayne, deze keer als veiligheidsagent met een kunstbeen, terroristen bevechten. Die hebben een 240 verdiepingen tellende wolkenkrabber in brand gestoken om – neen, serieus – een USB-stick te bemachtigen. Johnson, die zich niet in het gebouw bevindt, moet alles doen om op de 200e verdieping te geraken omdat – geheel toevallig – zijn familie zich daar bevindt.

Skyscraperhad een geweldige Die Hard-parodie kunnen geweest zijn, maar regisseur-scenarist Rawson Marshall Thurber (Central Intelligence) besloot om alles bloedernstig te houden, op enkele obligate oneliners van Johnson na. Meer nog, hij wilde geen energie steken in spitse dialogen, acceptabele karaktertekeningen en logische actie. Wanneer in het begin van de film een futuristisch spiegelpaleis wordt geïntroduceerd, heb je er het raden naar waarom dat werd gebouwd. Behalve dan op het einde, wanneer de finale scène van The Lady from Shanghai van Orson Welles nog eens wordt overgedaan. Hommage, heet dat dan.

Het team achter Skyscraper wil ons doen geloven dat hun film misschien weinig ambities heeft, maar toch nog pretentieloze fun brengt. Hangt er van af wat je als ‘fun’ omschrijft. Suspension of disbelief is bijvoorbeeld geen eindeloos rekbaar begrip. Thurber had zijn grote voorbeeld nog eens moeten bestuderen. Dan had hij ontdekt dat in alles wat Bruce Willis in Die Hard doet een zekere logica zit. In alles wat Johnson hier doet, worden zowat alle fysieke en andere wetmatigheden genegeerd. Dan lach je even. Niet omwille van de fun, maar omwille van de verregaande ridiculiteit.

>>Klap

Dwayne Johson maakt in deze actiefilm jacht op terroristen die een megawolkenkrabber in brand hebben gestoken. Een mix van Die Hard, The Towering Infernoen The Fugitive.

Regie Rawson Marshall Thurber
Cast Dwayne Johnson, Neve Campbell, Pablo Schreiber
Speelduur1u42
Vanaf 11 juli in de bioscoop

Lees meer over: