Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.02.2020

Recensie Official Secrets

door Chris Craps

Na Rendition en Eye in the Sky waagt de Zuid-Afrikaanse regisseur Gavin Hood zich opnieuw aan een politiek geladen drama. Hij focust zich in Official Secrets op de Britse klokkenluidster Katharine Gun (Keira Knightley), die een nationaal schandaal veroorzaakte en vervolgens van verraad werd beschuldigd door de overheid. Dat gegeven doet denken aan recente films als The Report en Snowden, alleen heeft Offical Secrets minder stuwkracht dan die soortgenoten.

Gun was vertaalster bij de overheidsorganisatie Government Communications Headquarters in Cheltenham. Ze ontdekte in januari 2003 een email waaruit bleek dat de Amerikanen VN-diplomaten van zes landen illegaal wilden afluisteren om hun stemgedrag te manipuleren en zo een resolutie over de invasie van Irak goedgekeurd te krijgen. Gun kopieerde de email en gaf hem door aan een kennis die bevriend was met enkele journalisten van The Observer, de krant die de mail zes weken laten op zijn voorpagina zette.

Gun moest uiteindelijk bekennen dat zij de informatie had gelekt en de overheid reageerde wraakzuchtig. In vergelijking met Snowdens belevenissen was Guns avontuur echter minder spectaculair en dus lastiger te adapteren. Op het buitensmokkelen van de email en de arrestatie na is er van weinig actie sprake. Gun kreeg vooral af te rekenen met twijfels, pestgedrag en een eindeloze wachtperiode voor haar proces.

Hood laat zijn film daardoor vooral steunen op de innerlijke strijd die zijn hoofdactrice Keira Knightley moet uitdrukken. Zij is echter een lichtgewicht voor zo’n rol. Ze heeft niet het brede spectrum van een Naomi Watts (Fair Game) of een Adam Driver (The Report). Je appreciatie van Official Secrets hangt dan ook af van hoe verdraagzaam je bent voor de tics en de monotone expressie van de Britse actrice.

Het samenpersen van de gebeurtenissen in twee uur vormt ook een probleem. Hood en zijn scenaristen maken het zich soms te gemakkelijk om het verhaal sneller te doen evolueren. Ironisch genoeg is de beste scène uit dit docudrama een absurde gebeurtenis – een foutieve spellingcontrole met rampzalige gevolgen – die in een fictiefilm geschrapt zou zijn geweest wegens compleet ongeloofwaardig. Indien de hele film uit zulke scènes had bestaan, dan was Official Secrets een geweldige kijkervaring geweest.

>>Klap

Rendition-regisseur Gavin Hood focust zich in dit spionagedrama op het dilemma van klokkenluidster Katharine Gun (Keira Knightley), die ontdekte dat de Amerikanen VN-diplomaten illegaal afluisterden om hun stemgedrag te manipuleren. Een Britse tegenhanger van The Report en Snowden.

Regie Gavin Hood
Cast Keira Knightley, Ralph Fiennes, Matthew Goode
Speelduur 1u52
Vanaf 5 februari in de bioscoop