Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.06.2021

Recensie Nobody

door Chris Craps

De actiefilm Nobody van de Russische Ilya Naishuller (Hardcore Henry) heeft op het eerste gezicht weinig om het lijf. Het verhaal is ontzettend afgezaagd, de slechteriken zijn wandelende clichés en de dialogen vereisen een scenarist die het niet verder dan de lagere school heeft geschopt. En toch: zelfs als je niet van het genre houdt, zul je je enorm amuseren dankzij de ironische aanpak én Bob Odenkirk (Breaking Bad, Better Call Saul).

De nobody in kwestie heet Hutch, een schijnbaar uitgebluste bediende met een mooie vrouw en leuke kinderen. Zijn bestaan is zo saai dat de vonk in zijn huwelijk al een tijdje is uitgedoofd en hij met een depressie kampt. Wanneer het gezin op een nacht overvallen wordt en Hutch – hoewel hij de kans krijgt – weigert in te grijpen, verliest hij het respect van zijn zoon, zijn buurman en de politie. Zwaar gefrustreerd omdat een van de boeven een kostbaar item jatte, besluit hij het ding terug te gaan halen. Die speurtocht is het begin van een bijzonder gewelddadig avontuur.

Het bovenstaande plot heb je inderdaad al in verschillende films gezien. In feite is Nobody een minder surrealistische variant op John Wick. Niet toevallig, want scenarist Derek Kolstad schreef beide films. Odenkirk, een geweldige karakteracteur, injecteert het wraakverhaal echter met iets verrassend en boeiend. Hij heeft het smoelwerk van een buur die je amper opmerkt, waardoor je echt gelooft dat hij een nobody is.

Wat Odenkirk helemaal boven stalen smoelen als Keanu Reeves en Bruce Willis plaatst, is zijn veelzijdigheid en perfecte komische timing. Wanneer Hutch vlak voor een knokpartij opmerkt dat hij hoopt dat zijn tegenstanders ziekenhuisvoedsel lusten, wint die versleten oneliner aan ongeziene kracht door de manier waarop Odenkirk hem kurkdroog debiteert.

Kolstad en Naishuller zitten duidelijk op dezelfde golflengte als Odenkirk. Naishuller maakt uitstekend gebruik van de soundtrack – mogelijk geïnspireerd door Killing Them Softly van Andrew Dominik – om alle potentiële gewichtigheid te ontkrachten. En Kolstad doet nog een flinke schep boven op de ironie en zwarte humor uit John Wick.

Als postcorona-popcornentertainment bestaat er niets leuker dan Nobody.

>Klap

John Wick-scenarist Derek Kolstad en Hardcore Henry-regisseur Ilya Naishuller brengen in deze gitzwarte actiekomedie een variant op A History of Violence, met een fenomenale Bob Odenkirk (Breaking Bad) die na incident van een saaie bediende in genadeloze moordmachine verandert.

Regie Ilya Naishuller
Cast Bob Odenkirk, Connie Nielsen, Christopher Lloyd
Speelduur 1u32
Vanaf 23 juni in de bioscoop