Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.06.2021

Recensie-telex: Mijn vader is een saucisse, Cash Truck, Le discours & Dark Rider

door Chris Craps

Mijn vader is een saucisse

Zoë’s vader verdient goed zijn brood, maar zijn job bij de bank is saai. Na een bizar incident besluit hij zijn baan op te geven en zijn droom om acteur te worden na te streven. Van die beslissing wil zijn familie echter niet weten. Alleen Zoë steunt hem in zijn zoektocht naar een zinvoller leven.

Deze verfilming van het Franse boek Mon père est une saucisse door de debuterende Vlaamse cineast Anouk Fortunier is een zachte jeugdfilm die het vooral moet hebben van de speelse animatie, de gedreven vertolking van Johan Heldenbergh en zijn samenspel met de jonge Savannah Vandendriessche. Het zoete happy end voelt wat geforceerd aan, maar jonge kijkers zullen zich daar waarschijnlijk niet aan storen. 

Regie Anouk Fortunier
Cast Johan Heldenbergh, Hilde De Baerdemaeker, Savannah Vandendriessche
Speelduur 1u20      
Vanaf 23 juni in de bioscoop

Cash Truck

Het oeuvre van de Britse regisseur Guy Ritchie is heel onevenwichtig. Hij maakte vrij geestige gangsterfilms (Snatch, The Gentlemen), middelmatige Sherlock Holmes-updates en opvallend veel miskleunen (Swept Away, Revolver, King Arthur, Aladdin). Eigenlijk is zijn enige grote troef zijn gevoel voor Britse volkshumor. Laat die nu net ontbreken in Cash Truck – internationale titel: Wrath of Man. Wie dus een nieuwe Lock, Stock and Two Smoking Barrels verwacht, zal flink teleurgesteld zijn.

In feite wilde Ritchie zich meten met Michael Mann en met deze remake van de Franse actiethriller Le convoyeur zijn versie van Heat maken. Hij beschikt echter noch over Manns verteltalent, noch over diens perfectionisme om Cash Truck boven de middelmaat te tillen. Van hoofdrolspeler Jason Statham – die een harde Brit speelt die ingehuurd wordt om Amerikaanse geldtransporten te begeleiden – moet je ook al niet al te veel verwachten, want zijn granieten kop blijft twee uur lang onbewogen. Hopelijk valt er met Five Eyes, Ritchie’s volgende film, opnieuw wat te lachen.

Regie Guy Ritchie
Cast Jason Statham, Josh Hartnett, Scott Eastwood
Speelduur 1u59      
Vanaf 23 juni in de bioscoop

Le discours

Tijdens een familiediner wacht Adrien (Benjamin Lavernhe) op een sms van Sonia, de vrouw op wie hij verliefd is, maar dat bericht komt maar niet. Adrien slaat helemaal in paniek wanneer zijn toekomstige schoonbroer hem verplicht een speech te geven op zijn nakend huwelijk. Aan zo’n dingen heeft de onzekere man een hekel en hij beeldt zich dan ook in hoe rampzalig dat zou kunnen verlopen.

Laurent Tirard, een specialist in lichte Franse komedies, voegt een originele en pittige romcom toe aan zijn interessante oeuvre (Molière, Le petit Nicolas, Un homme à la hauteur). Het doet vooral deugd dat hij op een frisse manier de klassieke Franse komedies van de jaren vijftig en zestig nieuwe leven inblaast, zonder ook maar even toe te geven aan de hedendaagse trend om makkelijk te scoren met vulgaire grappen. De beste date movie van het moment. 

Regie Laurent Tirard
Cast Benjamin Lavernhe, Sara Giraudeau, Kyan Khojandi
Speelduur 1u27      
Vanaf 23 juni in de bioscoop

Dark Rider

Een film over een blinde motorracer in Australië lijkt een onderwerp voor een zwarte komedie of een bizarre actiefilm, maar de Gentse cineaste Eva Küpper maakte er een documentaire over. Ze volgde Ben Felten die onder begeleiding van de racekampioen Kevin Magee hoopt de snelste blinde motorrijder ter wereld te worden op een van de eindeloze zoutmeren down-under.

Küpper volgt in mindere mate ook Jed, een tiener die net zoals Felten volledig blind dreigt te worden. Naarmate de film vordert, voel je dat er een verband zal zijn tussen de jongen die alle hoop dreigt te verliezen en de gedrevenheid van de blinde racer om zijn grenzen te verleggen. Een degelijke docu over hoe gekke stunts voor sommige mensen van levensbelang kunnen zijn. 

Regie Eva Küpper
Cast Ben Felten, Kevin Magee, Jed
Speelduur 1u31
Vanaf 23 juni in de bioscoop