Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.05.2019

Recensie John Wick: Chapter 3 – Parabellum

door Chris Craps

De body count in de derde John Wick-film is moeilijk in te schatten, maar de kans is niet onbestaande dat deze actiefilm het absolute record aller tijden scoort. Dat zegt uiteraard niets over de kwaliteit van deze threequel, maar wel over het bloedvergieten: dat begint in het eerste shot en stopt pas bij de eindgeneriek.

Veel verhaal valt er niet te bespeuren: huurmoordenaar John Wick (Keanu Reeves) wordt vogelvrij verklaard en wie hem doodt, kan 14 miljoen dollar opstrijken. Zowat alle professionele killers op deze aardkloot schieten uit hun sloffen, maar Wick is naast taai ook vindingrijk in het maken van wapens.

Dit derde hoofdstuk is nog meer over the top dan de voorgaande. En dat is maar goed ook, want door alles extreem te overdrijven, beland je in een groteske cartoonwereld met Wick als een moordende live-action-versie van Road Runner. Keanu Reeves, ook al is hij bijna 55 en een beperkte acteur, heeft de ideale fysiek en granieten smoel – zie ook: Clint Eastwood en Mads Mikkelsen – om zo’n stripfiguur neer te zetten.

Fans van uitgesponnen knok- en schietpartijen krijgen dus waar voor hun geld, maar ook zij zullen moeten toegeven dat die eindeloze gevechten na een tijdje monotoon worden. Tijdens het eerste half uur zorgen de scenaristen nog voor originele en grappige gevechten: de scènes waarin Wick een boek als moordwapen gebruikt en een paard het vuile werk doet, zijn beslist memorabel. Maar in het laatste half uur neemt het déjà vu-gevoel duizelingwekkende proporties aan.

Opvallende verschijning in dit derde luik is Halle Berry, die op haar 52e flink van jetje geeft als Wicks zielsverwante, een ex-huurmoordenares die dol is op honden.

>>Klap

Ex-stuntman Chad Stahelski gidst Keanu Reeves in zijn derde John Wick-avontuur door een wereld waarin hij als vogelvrije ex-huurmoordenaar belaagd wordt door ontelbare voormalige collega’s. Een bloederige versie van Shoot Em’ Up, maar dan met minder humor.

Regie Chad Stahelski
Cast Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane
Speelduur 2u11
Vanaf 22 mei in de bioscoop