Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.05.2019

Recensie Aladdin

door Chris Craps

Laten we duidelijk wezen: hoe sympathiek Will Smith ook is, hij is geen Robin Williams. In feite kopieert hij in deze live-action-versie van de Disney-animatieklassieker de legendarische komiek, maar dan in een Fresh Prince of Bel-Air-jasje. Toch is hij het beste element van de film, want regisseur Guy Ritchie (Snatch) mag gedijen in de Londense onderwereld, een muzikaal sprookje staat zo ver van hem als comedy staat van Tarkovski.

Ritchie was duidelijk de verkeerde regisseur voor deze Aladdin-remake. De man heeft er geen idee van hoe je danssequenties moet regisseren – er is zelfs amper sprake van een choreografie. Hij liet bovendien zijn jonge acteurs acteren – Will Smith doet duidelijk zijn eigen ding – alsof ze in een slechte musical uit de jaren vijftig meespelen. Bovendien oogt de aankleding als een slappe Disneyversie van een Bollywoodproductie.

Ook de casting is bedenkelijk. Waarom een lookalike van Sarah Michelle Gellar (Naomi Scott) de rol van een Arabische prinses geven? Waren er geen schoonheden uit Iran of omstreken beschikbaar? De Nederlandse acteur Marwan Kenzari ziet er dan weer wel Oosters uit, maar zijn Jafar mist helaas humor.

Geef zo’n film toch aan iemand als Mira Nair of Baz Luhrmann. Die zouden zeker voor een oogverblindende musical hebben gezorgd. Maar nee, onbegrijpelijk genoeg men ging voor de man die met King Arthur: Legend of the Sword de lulligste actiefilm in jaren maakte.

>>Klap

Will Smith volgt Robin Williams op als de Genie in deze live-action-versie van de Disney-animatieklassieker uit 1992. Doet denken aan een mix van een Bollywoodfilm en een klassieke Hollywoodmusical uit de jaren vijftig.

Regie Guy Ritchie
Cast Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott
Speelduur 2u08
Vanaf 22 mei in de bioscoop

Lees meer over: