Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.05.2019

Recensie Le jeune Ahmed

door Chris Craps

Na het slecht onthaalde La fille inconnue leek het een onmogelijke opdracht voor de gebroeders Dardenne om opnieuw het niveau van Le fils en L’enfant te halen. Ze zijn echter zo slim geweest om het thrillerpad te kiezen en daar hun eigen draai aan te geven. Le Jeune Ahmed is daardoor even spannend als een Amerikaanse genrefilm én een return to form voor het regieduo.

Je zou de film kunnen vergelijken met Fred Zinnemans The Day of the Jackal, de thriller waarin een huurmoordenaar de Franse president Charles De Gaulle moet vermoorden en steeds dichter bij zijn doel komt. De 13-jarige Ahmed is nog gemotiveerder dan de Jackal. Onder invloed van een radicale imam besluit de jongen dat hij slechts een goede moslim kan worden door zijn liberale lerares Arabisch van kant te maken. Zo eenvoudig blijkt dat niet te zijn, maar de jongen speelt het handig.

De Dardennes zijn zeker de slimste vertellers in het arthousecircuit. In Le jeune Ahmed blijven ze een kleine negentig minuten lang gefocust op hun moordenaar-in-spe en weten ze puur visueel zijn redeneringen en plannen duidelijk te maken. Ze laten hun jonge acteur trouwens als Arnie in The Terminator acteren, waardoor de nadruk op zijn acties komt te liggen. Je weet dan ook dat dit monstertje nooit zal stoppen voor hij zijn ‘goede’ daad heeft gesteld.

De gebroeders houden het zoals in hun beste films heel eenvoudig wat de relatie protagonist-antagonist betreft. Het is vanaf het begin duidelijk wie voor Ahmed de vijand is: de vrouwen die hem op onreine gedachten brengen en die hem bewust maken van zijn lichaam. Aangeraakt worden door een vrouw is des duivels. In de ogen van de Dardennes ligt radicalisme in het verlengde van misogynie en mogelijk suggereren ze daar ook een oplossing: neem de vrouwenhaat weg en je zwakt het radicalisme af.

>>Klap

Luc en Jean-Pierre Dardenne gaan voor een bijna-thriller met dit drama over een geradicaliseerde dertienjarige moslimjongen die onder invloed van een fundamentalistische imam zijn liberale lerares wil vermoorden. The Day of the Jackal, maar dan in de stijl van Le fils.

Regie Luc en Jean-Pierre Dardenne
Cast Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou
Speelduur 1u24
Vanaf 22 mei in de bioscoop