Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.10.2019

Recensie Gemini Man

door Chris Craps

De Taiwanese regisseur Ang Lee is zo intelligent en van alle markten thuis dat je niet had verwacht dat hij ooit op zijn bek zou gaan. Dat is nu toch gebeurd. Waarschijnlijk wilde hij na het floppen van het op zijn minst interessante Billy Lynn’s Long Halftime Walk iets heel commercieels maken, maar in tegenstelling tot zijn vorige Hollywoodavonturen – zie onder meer Hulk en Life of Pi – bevat Gemini Man weinig van zijn vingerafdrukken en des te meer van die van producent Jerry Bruckheimer en ster Will Smith.

Grootste probleem is het clichématige script dat veel weg heeft van een verwaterde versie van het geweldige Looper. Smith vertolkt een huurmoordenaar die op zijn 51e besluit om de handdoek in de ring te gooien na een incident in België (jawel). Dat is niet naar de zin van een van zijn opdrachtgevers (Clive Owen) die meteen een superhitman op hem afstuurt: Junior, een twintigjarige kloon van Henry.

Het concept heeft zeker potentieel, maar uiteindelijk wordt er weinig mee gedaan. En zelfs als vrijblijvende popcornfilm wordt Gemini Man ondermijnd door een ongebalanceerde mix van overdreven ernst en flauwe humor – eigen aan de films Smith.

Je krijgt de indruk dat Lee zich vooral op de geavanceerde technologie heeft willen storten. Toegeven, de Smith-kloon – zo weggelopen uit Fresh Prince of Bel-Air – is een zeer realistische creatie en zonder twijfel een effecten-mijlpaal. Maar eens het nieuwe eraf is, blijft er alleen een mak verhaal over dat uitdooft in een flauwe climax.

Dan is er nog de high frame rate waarin de film gedraaid werd. Daarbij flitsen 120 beelden per seconde – in tegenstelling tot de gebruikelijke 24/25 – voor je ogen. Dat werkt zeker bij actiesequenties, maar bij dialoogscènes lijkt het alsof je naar een HD-televisiescherm zit te kijken. Zelfs in 3D ziet Gemini Man er dus paradoxaal genoeg nogal goedkoop uit.

Met pijn in het hart moet je vaststellen dat Lee, toch de maker van subtiele meesterwerken zoals The Wedding Banquet, Brokeback Mountain en Lust, Caution, kostbare tijd heeft verprutst aan een oppervlakkige actiefilm die na een tijdje echt begint te vervelen. Nu maar hopen dat hij zijn mojo snel terugvindt.

>>Klap

In deze op technisch vlak innovatieve actiefilm van Ang Lee krijgt een huurmoordenaar die uit het beroep stapt zijn jongere kloon achter zich aan. Will Smith acteert tegenover een jongere versie van zichzelf in wat je een dure neef van Looper zou kunnen noemen.

Regie Ang Lee
Cast Will Smith, Will Smith, Clive Owen
Speelduur 1u57
Vanaf 9 oktober in de bioscoop

Lees meer over: